Шведска – Протести због отварања џамије

Више од десет љевичарских демонстраната приведено је данас у Гетеборгу због нарушавања мира током одвојених демонстрација неколико стотина присталица и противника отварања нове џамије у том граду. Портпарол полиције у Гетеборгу Јан Странегард рекао је да је 13 љевичарских демонстраната приведено због нарушавања мира, јавља АФП и преноси тврдње свог фотографа да је видио да […]

недеља, мај 22, 2011 / 22:21

Више од десет љевичарских демонстраната приведено је данас у Гетеборгу због нарушавања мира током одвојених демонстрација неколико стотина присталица и противника отварања нове џамије у том граду.

Портпарол полиције у Гетеборгу Јан Странегард рекао је да је 13 љевичарских демонстраната приведено због нарушавања мира, јавља АФП и преноси тврдње свог фотографа да је видио да је 27 љевичара притворено пошто су покушали да се приближе џамији и десничарским демонстрантима.

Полиција је у дијелове око нове џамије у Гетеборгу, граду на југозападу Шведске, распоредила своје снаге како би спријечила евентуалне сукобе.

Око 100 људи, носећи шведске заставе и мајице са прецртаном џамијом, придружило демонстрацијама деснице против џамије, која треба да буде отворена сљедећег месеца, саопштила је полиција.

У исто вријеме, око 700 људи, према процјенама полиције, учестовало је у два одвојена марша љевице, подржавајући отварање нове џамије, док организатори тврде да се окупило између 2.000 и 2.500 људи.

Полиција није жељела да каже колико је полицајаца распоређено, али је навела да је то највећи број од немира у Гетеборгу 2001. године.

Портпарол полиције Јан Странегард изјавио је да полиција користи псе, коње и хеликоптере како би одржала мир, као и да су блокирали велику област око џамије, како се двије групе не би сукобиле или оштетиле џамију.

Противници џамије кажу да ће она уништити оближњи парк и да цијели тај крај није подесан, док присталице противнике називају расистима, јавља АП.

Џамија, која ће бити друга у граду, биће завршена средином јуна.Оставите одговор