Бил Клинтон мислио да је у Македонији

Бивши амерички председник Бил Клинтон помешао Црну Гору са Македонијом на конференцији у Будви која је, између осталог, била посвећена балканским "ненаученим лекцијама". Први део Конференције, посвећен је наученим лекцијама две деценије касније, али је специјални гост највише говорио о заштити природе и економији Јужне Америке. Подсетивши окупљене на одлуку свог, како каже, пријатеља Нелсона […]

недеља, мај 22, 2011 / 23:13

Бивши амерички председник Бил Клинтон помешао Црну Гору са Македонијом на конференцији у Будви која је, између осталог, била посвећена балканским "ненаученим лекцијама".

Први део Конференције, посвећен је наученим лекцијама две деценије касније, али је специјални гост највише говорио о заштити природе и економији Јужне Америке.

Подсетивши окупљене на одлуку свог, како каже, пријатеља Нелсона Манделе да, после скоро три деценије у затвору, не мрзи, већ се окрене будућности, председник Сједињених Држава у време НАТО бомбардовања тадашње СРЈ, најмање је говорио о Балкану.

Клинтон је рекао да је, након одласка са фунције, одлучио да оснује Фондацију која ће се бавити умрежавањем, јер мреже "саме по себи оснажују друштвену солидарност", подстичу интеграцију и одговарају на глобалне изазове неједнакост, нестабилност и климатске промене.

Бивши амерички председник је рекао да је идеја "балканске мреже" била "незамислива" када је он пре 18 година положио заклетву за америчког председника".

"Морамо наставити да тражимо могућност да се регион интегрише у Европу, да посегнете мимо границе, преко ЕУ и НАТО", рекао је бивши амерички председник и подвукао важност "интерне интеграције" региона.

За изградњу региона, али и Европе и света у целини, не треба да се инсистира на разликама, већ на "осећању власништва над заједничком судбином".

У том контексту поменуо је ситацију у Босни и Херцеговини за коју је рекао да се "моли да превазиђе разлике и крене даље".

Распад бивше Југославије, каже Клинтон, произвео је питање каква ће бити будућност и да ли ће етничке, верске и политичке разлике овог региона довести до интеграције или дезинтеграције, односно "бојног поља".

Према његовим речима, исто питање се поставља и данас на Блиском истоку.

"Имали смо рат у Босни и након тога сукоб на Косову. Било је потребно донети велики број одлука за које, када их сада посматрамо, можда се може учинити да су биле очигледне, али нису", рекао је бивши амерички председник.

У животу, каже Клинтон, не постоје једноставни одговори и да нико не зна шта ће се заправо догодити, па је зато, како истиче, неопходно умрежавање, ради заједничке сарадње у савладавању будућности.

БиХ кључно питање региона

Бивши председници Словеније и Хрватске, Милан Кучан и Стјепан Месић, и доскорашњи премијер Црне Горе Мило Ђукановић сагласили су се да је питање Босне и Херцеговине кључно питање од чијег решавања зависе и стабилизација прилика у региону и темпо интеграције региона у ЕУ.

Кучан је оценио да Брисел "мора много више да се ангажује око Босне" коју за разлику од других земаља региона "треба много више оспособити" за пријем у ЕУ.

Бивши хрватски председник Стјепан Месић је оценио да решење проблема у БиХ треба тражити у "иновирању Дејтона или устава", истакавши да "морају изгубити они који мисле да се ентитети могу претворити у државе".

Месић је рекао да је Загреб Хрватима у БиХ послао "транспарентну поруку" да је њихова држава БиХ, а главни град Сарајево, али и нагласио да таква порука није стигла из Србије.

"Чули смо поруку о јединству и целовитости БиХ, али у свему подржавају Милорада Додика, а то су две различите ствари, јер Додик не признаје БиХ", рекао је Месић.

Лидер владајуће Демократске партије социјалиста и бивши црногорски премијер Мило Ђукановић сагласио се са оценом да је БиХ "проблем број један" у региону.

Ђукановић је оценио да један од проблема Балкана представља Србија због јужне покрајине Косово и Метохија, и да би тај проблем могао бити решен ако би Србија "схватила да је Косово независно".

Ђукановић је рекао да за решавање проблема Србије и Косова треба много времена и да Београду и Приштини треба помоћи тако да Београд схвати да је "немогућа ревизија граница и да је Косово независно".

Извор: РТС0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор