СДА, СДС, ПДП, ХДЗ и ХДЗ 1990 потписали декларацију о европским вриједностима

Представници СДА, СДС-а, ПДП-а, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 потписали су данас у Сарајеву заједничку декларацију о европским вриједностима и заједничким циљевима странака из БиХ које припадају или подржавају Европску народну странку /ЕПП/. Декларацију су потписали предсједници СДС-а Младен Босић, ПДП-а Младен Иванић, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж и замјеник предсједника СДА […]

петак, април 4, 2014 / 15:31

Представници СДА, СДС-а, ПДП-а, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 потписали су данас у Сарајеву заједничку декларацију о европским вриједностима и заједничким циљевима странака из БиХ које припадају или подржавају Европску народну странку /ЕПП/.

Декларацију су потписали предсједници СДС-а Младен Босић, ПДП-а Младен Иванић, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж и замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић.

Босић је рекао новинарима да су потписници у име странака које припадају "десном центру" на овај начин најавили спремност за унутрашњи договор у вези са питањима важним за БиХ и све њене грађане.

"У БиХ је сазрело вријеме за политички дијалог, за престанак политике свађа, конфликата и подгријавања страха међу народима. Вјерујем да ће избори у октобру донијети промјене", рекао је Босић.

Лидер ПДП-а Младен Иванић рекао је да се БиХ у посљедњих осам година налазила у времену "непотребних сукоба, свађа без напретка, у политичком, али и у економском суноврату".

"Умјесто свађа договорили смо да радимо ствари које су нам заједничке и које су могуће", потврдио је Иванић.

Он је навео да декларација не садржи никаве одредбе о реформи Устава у БиХ, него само питања о којим постоји општа сагласност међу потписницама.

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић сматра да су данас странке из БиХ блиске ЕПП-у направиле добру ствар, јер су потврдиле опредијељеност за економски, социјални и политички напредак, с циљем превазилажења опште кризе у БиХ.

Он је пожелио да међународне институције у БиХ што прије затворе врата својих канцеларија, а да бригу о будућности БиХ преузму оне странке којима грађани дају повјерење на наредним општим изборима.

Лидер ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж навео је да је наредни корак "јачање институционалног рада онога што је данас обећано".

"Обећали смо да ћемо сносити одговорност за данашњи потпис, да ћемо дјеловати на основу европских вриједности, да смо отворени за друге странке које те вриједности прихватају, као и да ћемо положити испит пред Европом, који до данас нисмо положили", рекао је Рагуж.

Замјеник предсједника СДА БиХ Бакир Изетбеговић очекује да ће данашњи догађај бити упамћен у политичкој историји БиХ.

"Странке које су предводиле народе у сукобу, временом су сазреле и одлучиле да крену новим путем да би очували мир, прекинули непожељну предизборну реторику и да би у складу са европским стандардима поправили атомосферу и рад домаћих институција", рекао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, потписници декларације потписаће и допунску изјаву којом ће потврдити спремност за реализацију договорених ставова.

Лидери овог политичког блока увјерени су ће наредни општи избори у БиХ бити шанса за трасирање нове, европске будућности БиХ, у којој ће бити много више радних мјеста, квалитетније образовање и здравство…

Декларација је потписана на конференцији у Сарајеву, коју организује Фондација "Конрад Аденауер" и ЕПП у сарадњи са Центром за нове иницијативе, којој је присуствовало више европских парламентараца, а учесницима се обратио и предсједник ЕПП-а Јосеф Даул.

Конференција је одржана под геслом "Европске вриједности и идентитет: Компас за политичку сарадњу у БиХ".0 КОМЕНТАРА

 1. SDS za BiH, užurbano,svakim danom,svojom probosansko politikom,napuštajući sve svoje izvorne vrednosti, puca sebi u noge. Ali ništa zato,stižu pohvlae od Doris Pak,poznate po svojim antisrpskim stavovima i drugih evropslih mentora koji pohvaljuju zajednički i predani rad ovih stranaka u korist BiH.
  “Veoma mi je drago što su se stranke desnog centra okupile danas, kako bi uradile sve što je potrebno za budućnost Bosne i Hercegovine, rekao je predsjedavajući Evropske narodne stranke Joseph Daul nakon potpisivanja deklaracije o „Evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka koje pripadju ili podržavaju EPP Grupaciju

 2. Hahaahaha, pleterUUUUUUUUU, prc mioljka.
  Da se ne bi tukli, ratovali, ponovo u rovove?
  Ali, nije mi jasno, pa baji se i hdezeovi oteše?

  Ma nema te zemlje za koju bih ja ratovao,
  Za koga ?
  Njemačka i Francuska su ratovale stotinama godina, pa šta sad?
  Rusija i Njemačka ?
  Srbija i Turska?
  Baji najviše odgovara da se istog momenta zarati.
  Da, jednom ovo ludilo u Bosni mora da stane.
  Da ratujemo , da se fatamo za vratove?
  Dokle?
  Dok vratova ima!

  Da ovo malo ljudi što ima, bez obzira kako se zvalo, počne da živi .
  Za početak , da imaju posao.

  Emir, nije musliman? Nije ga rodila muslimanka, i napravio musliman?
  Sa njim može sve, svaki ugovor, jer je na štetu Srpske

 3. Режимлије је ухватила прпа. Бројни ће остати без посла, многи ће у затвор, а добар број ће код Босића потражити ухљебљење.

  Доста је било лажи, обмана и крађе. Вама национална реторика служи као параван зарад личног богаћења. Има ли већих злотвора од вас? Само ви имате право да живите, само чланови СНСДа имају право на запослење. Срам вас било. Ви сте странка убица, криминалаца, превараната, лажова. Дабогда вас ђаво однио, заједно са свим паеама које сте покрали од овог народа.

 4. А што се тиче мог запослења, биће радних мјеста, не само за мене већ и за многе друге који пола деценије чаме на Бироу, захваљујући СНСД-у, чим ВАС никоговиће са приватних факултета, који сте КУПИЛИ посао захваљујући ПАРАМА и партијској књижици, (п)отјерамо у мишије рупе гдје вам је и мјесто.

  Срамота је да дјеца са државне економије обијају прагове, док сљачине са БЛЦ-а, Апеирона, УПС-а и осталих Акшамшуле факултетима сједе по банкама, агенцијама, министарствима.

  То је политика СНСД-а, то сте ви, ђубрад без трунке образа, без стида.

 5. Ljubio bi firči iliti GB glavni baja Pakerovu u guzu kao i lijepu Eštonku kada je dolazila u BL, ali s njim neće više niko.

  Izbacili su ga iz socijalemokrata Evrope …., oooo, sjećam se kuknjave i žala…

  Dovedio mu emiraga Belučijevu, platimo to papreno samo da bi baja dobio teraiju…

  Godinama je zamajavao narod da šef diplomatije neće biti bošnjak, pa bum-tras on diže svoj papak za Zlaju…

 6. Још једном честитам СДС-у што је изабрао пут евроатлантских интеграција (ЕУ и НАТО) за које се ја одувијек отворено залажем.

  Такође захваљујем СДС-у што је овим чином јасно показао свој став о референдуму за самосталност РС.

  Међутим, као ороз са орловским памћењем морам рећи да ме многе ствари брину јер се на неки начин понаља историја.

  Елем. Крајем осамдесетих у Југославији и БиХ долази до спознаје да је комунизам на умору и да га мора замијенити неки други систем.

  Најгласнији у томе да треба мијењати систем били су Срби и Словенци. Словенци су тачно знали да тај нови систем треба бити вишестраначки по западноевропском узору. Они су то прокламовали једноставном паролом ‘Европа здај’.

  Срби су по обичају били за промјену, а кад их упиташ шта је то ‘за’ онда нису имали одговор. Неки су хтјели вишестраначки систем, други социјализам са људским ликом, трећи шведски социјализам, четврти нестраначки плурализам итд.итд.

  Кад је у читавој Југославији превладала једина нормална идеја да се пређе на вишестраначки систем, у БиХ су се десиле занимљиве ствари.

  Почеле су се оснивати странке. Прво су Хрвати основали ХДЗ, затим муслимани СДА. Први у оснивање српске странке у БиХ је кренуо Вук Драшковић. У међувремену је и београдска комунистичка власт схватила да је вишестраначје немогуће избјећи и дала сигнал својим експозитурама у БиХ да сруше Драшковићев концепт и да се прави СДС, дијелом по узору на СДС у Хрватској.
  Не бих овом приликом о другим детаљима јер и овако преопширан коментар ми личи на Алексине.

  Када су главне странке већ основане комунисти су промијенили устав БиХ и фактички од БиХ, државе Срба, Хрвата и Муслимана, направили грађанску државу тако што су скупштину подијелили на Вијеће општина и Вијећа грађана. Тиме су створени предуслови да се на будућем референдуму о независности БиХ изјашњавају грађани у општинским изборним јединицама, а не народи. Резултат тога знате.

  Сада ћу млађим фронталџијама објаснити како су се понашали Срби у то вријеме.

  СПО је одмах устао против таквог устава и позвао Србе који су се тада затекли у једнопартијској скупштини да оборе такав устав. Расположење међу њима је било такво да је то имало изгледа за успјех.
  Међутим, хладан туш је дошао онда када је новоформирани СДС изашао са ставом да је такав устав прихватљив, а Караџић је почео просипати причу да СДС баштини народњачку и социјалдемократску идеју.
  Таква политика је наишла на одобравање сарајевске чаршије (слично као што данас сарајевска чаршија у звијезде кује Босића и Шаровића), док су СПО и Вук Драшковић били оличење мрачњаштва и српског шовинизма (слично као данас Додик).
  Сарајевске новине и телевизије су се утркивале да угосте Караџића, Кљујића и Изетбеговића који само што нису један другом уваљивали језик.
  Према томе, драга омладино, те деведесете године нису биле везане само двије заставе, него три.

  Та идила је трајала читаво вријеме док је Караџићев ментор Милошевић мислио да ће прихватањем грађанског устава БиХ везати БХ комунисте уз себе, а нарочито му је био битан Богић Богићевић. Када су их Богић и екипа израдили, Караџић се сјетио да обара устав који је претходно прихватио, па се вратио на идеју СПО о Вијећу народа гдје би одлуке могле проћи само ако их прихвати већина из сваког народа (нешто слично данашњем ентитетском гласању).

  Даље вам је углавном познато.
  Иду избори када Караџић пропушта и другу прилику и пристаје на изборе по том грађанском уставу, затим прави трећу грешку када формира владу са СДА и ХДЗ тако што песор одбране препушта Хрватима, а ресор МУП Муслиманима.
  Итд.Итд.

  Данас имамо сличну ситуацију. СДС хрли у савез са ХДЗ и СДА, ужива у тапшању по раменима, уважавању у чаршији. Некад је то чаршија радила зато што је СДС обезвриједио идеју Вијећа народа, данас што је референдум ставио ад акта.

  Човић је јуче јасно изјавио (Фронтал то наравно није ставио у ову вијест) да је сврха овог удруживања прекомпозиција БиХ. До јуче је СДС критиковао Додика због подршке Човићу за прекомпозицију ФБиХ, данас човић има написмено СДС-ов пристанак на прекомпозицију читаве БиХ.

  Прије неколико дана Иванић потписује програмско јединство са Чавићем, а већ данас то исто ради и са овима, али без Чавића. Зашто ту није било мјеста за Чавића?

  Још кад на крају Рагуш каже да је овај договор рађен тајно по инструкцијама фондације Конрад Аденауер, онда је разлога за опрез заиста пуно.

  Па на крају све то зачини јучерашњом Бакир изјавом да не треба причати о прошлости него о будућности, а већ данас у сарајеву почињу манифестације поводом 6. априла, дана ослобођења града, у којима се најмање помиње тај догађај, а све се врти око обиљежавања ‘опсаде’ Сарајева.
  Толико о Бакировом непомињању прошлости.

  Још једном да подсјетим да се прошло СДС-СДА-ХДЗ грљење и љубљење завршило ратом. Нисам птица-злослутница, али јесам ороз који има орловско памћење и мудрост жалосне сове.

 7. А што се тиче моје самохвалисавости, ја то одавно радим. Баш сам скоро написао да један мој коментар сјебе 100 есдеслијских.
  Хвалисавост јесте мана, али је и лажна скромнот мана. Ја сам само реалан.

Оставите одговор