Саркози позвао Турску да призна геноцид над Јерменима

Француски предсједник Никола Саркози је у Јеревану, престоници Јерменије, позвао Турску да "у веома кратком периоду” призна масакр Јермена у Првом свјетском рату као геноцид. Истичући да је од „1915. до 2011. прошло довољно времена за размишљање”, Саркози је истакао да ће, уколико Турска не начини овај „миротворни гест” и не „крене ка помирењу”, размислити […]

субота, октобар 8, 2011 / 09:20

Француски предсједник Никола Саркози је у Јеревану, престоници Јерменије, позвао Турску да "у веома кратком периоду” призна масакр Јермена у Првом свјетском рату као геноцид.

Истичући да је од „1915. до 2011. прошло довољно времена за размишљање”, Саркози је истакао да ће, уколико Турска не начини овај „миротворни гест” и не „крене ка помирењу”, размислити о томе да предложи усвајање закона којим би се кривично санкционисало порицање ових убистава као геноцид.

Истичући да „није на Француској да икоме даје ултиматуме”, Саркози је позвао Турску да „преиспита своју историју” због убистава стотина хиљада Јермена за вријеме Отоманског царства, истичући да је то што не жели да ова убиства призна као геноцид „неприхватљиво”.

Француски предсједник је другог дана посјете Јеревану изразио наду да ће Турска, ипак, то учинити прије истека његовог предсједничког мандата у мају 2012. године, јавила је агенција Франс прес.

Саркози је разљутио Турску када је уочи избора за предсједника 2007. подржао закон који прописује кривично гоњење за оне који одбијају да ова убиства признају као геноцид, али је доњи дом француског парламента касније ову мјеру одбацио, што је разгневило јерменску дијаспору у Француској, која броји, према процјенама, 500.000 људи.

Јерменија тврди да је током Првог свјетског рата 1,5 милиона њених становника убијено у геноциду под Отоманским царством.

С друге стране, Турска тврди да је од 300.000 до 500.000 Јермена и најмање исто толико Турака погинуло у сукобу који је избио када су Јермени устали против турске власти и стали на страну окупационих руских снага.Оставите одговор