Радојичић: Озбиљне припреме за структурални дијалог

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је вечерас да се Српска веома озбиљно припрема за почетак структуралног дијалога о функционисању правосуђа у БиХ. "Жеља нам је да тај дијалог има суштинску и политичку димензију. РС ће бити аргументовано припремљена и веома је важно користити аргументе Европе, јер је овај процес везан за ЕУ […]

среда, мај 25, 2011 / 22:33

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је вечерас да се Српска веома озбиљно припрема за почетак структуралног дијалога о функционисању правосуђа у БиХ.

"Жеља нам је да тај дијалог има суштинску и политичку димензију. РС ће бити аргументовано припремљена и веома је важно користити аргументе Европе, јер је овај процес везан за ЕУ и за усвајање европских стандарда", рекао је Радојичић за Радио-телевизију РС.

Према његовим ријечима, ако је нешто супротно Европској конвенцији о људским правима и европској правној пракси, мора да се мијења.

"Очекујемо побољшање тренутне праксе правосудних институција на нивоу БиХ и расправу о систему правосуђа, односно питања шта ко ради у том систему", додао је Радојичић.

Он је истакао да формирање врховног суда БиХ није стандард ЕУ.

"Народна скупштина РС требало би да утврди закључке или препоруке о томе који су конкретни ставови у предстојећем дијалогу или да постави оквирну платформу о укупном систему правосуђа у БиХ и шта се може урадити у кратком року", рекао је Радојичић.

Предсједник РС Милорад Додик и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон постигли су 13. маја у Бањалуци договор о отварању структуралног дијалога о питањима рада и функционисања правосуђа у БиХ.Оставите одговор