Амбасадори Шведске и Данске поздравили најаву структуралног дијалога

Амбасадори Шведске у БиХ Босе Хедберг и Данске Кирстен Гелан поздравили су договор високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и предсједника Републике Српске Милорада Додика о покретању структуралног дијалога о правосуђу, као позитиван корак којим је превазиђена тешка ситуација. "У Бањалуци се то види као успјех јер су скренули пажњу на […]

среда, мај 25, 2011 / 22:36

Амбасадори Шведске у БиХ Босе Хедберг и Данске Кирстен Гелан поздравили су договор високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и предсједника Републике Српске Милорада Додика о покретању структуралног дијалога о правосуђу, као позитиван корак којим је превазиђена тешка ситуација.

"У Бањалуци се то види као успјех јер су скренули пажњу на одређене проблеме. Сада је битно да обје стране испуне договорено и да се покрене конструктиван дијалог. Такав конструктиван дијалог није ништа посебно, јер се дешава у свакој земљи потенцијалном кандидату", рекао је Хедберг Срни.

Он је нагласио да се тренутно у Бриселу формулише агенда за тај структурални дијалог, који ће бити исти као и за друге земље региона.

"Постоји потреба да се у структуралном дијалогу буде потпуно искрен и све изнесе за сто, те размотри све што је непходно за чланство у ЕУ. Биће врло интересантно видјети шта ће се догодити 31. маја", истакао је Хедберг.

Амбасадорка Данске рекла је Срни да је апсолутно позитивно што су питања која се покрећу у структуралном дјиалогу од суштинског значаја и доносе суштинске промјене и реформе са којим се БиХ мора ухватити у коштац да би покренула приступне разговоре.

"Почетак тог дијалога, а да још није ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању, видимо као позитиван корак. Свима је јасно да ће се у оквиру тог дијалога показати шта је неопходно за чланство у ЕУ када је ријеч о правосуђу", нагласила је Кирстен Гелан.

Предсједник РС Милорад Додик и шеф европске дипломатије Кетрин Ештон постигли су 13. маја у Бањалуци договор о отварању структуралног дијалога о питањима рада и функционисања правосуђа у БиХ. Панел, којим ће предсједавати европски комесар за проширење Штефан Филе, почеће у Бањалуци 6. и 7. јуна.Оставите одговор