Радмановић: Абас није добро чуо шта сам подржао

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић изјавио је данас да је од њега предсједник Палестинске управе Махмуд Абас добио подршку за мир, али да то не значи да је то подршка за једнострано самопроглашење државе. "То сам на одређен начин рекао на састанку. Абас је био у радној посјети БиХ и у тим […]

среда, август 17, 2011 / 12:17

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић изјавио је данас да је од њега предсједник Палестинске управе Махмуд Абас добио подршку за мир, али да то не значи да је то подршка за једнострано самопроглашење државе.

"То сам на одређен начин рекао на састанку. Абас је био у радној посјети БиХ и у тим ситуацијама није ни предвиђено да Предсједништво БиХ одлучује о признању или непризнању неке државе", рекао је Радмановић новинарима у Бањoj Луци.

Он је истакао да се о таквим политичким питањима опредјељује у складу са ставовима ЕУ.

Радмановић је нагласио да је Абаса информисао да ЕУ није јединствена када је ријеч о проглашењу палестинске државе.

"Овакве одлуке на сједницама Предсједништва БиХ доносе се консензусом и ту нема никакве дилеме. Сви представници из РС у институцијама БиХ су за мир", рекао је Радмановић, напоменувши да је врло опасно подржати једнострано признање одређене земље ако нема договора сукобљених страна.

Он је поновио да се у БиХ мора водити рачуна када су у питању једнострана признања одређених земаља.

Предсједник Палестинске управе Махмуд Абас, који је боравио у радној посјети БиХ, изјавио је јуче у Сарајеву да је од све тројице чланова Предсједништва БиХ добио "пристанак" за разлоге због којих Палестинци желе да се обрате УН.

Раније је најављено да ће лично Абас поднијети генералном секретару УН Бан Ки Муну захтјев за чланство у УН 20. септембра, на отварању 66. годишњег засједања Генералне скупштине УН.Оставите одговор