ПУ Бања Лука ријешила 86 одсто кривичних дјела почињених 2023

На подручју Полицијске управе Бањалука у првих шест од евидентираних 949 кривичних дјела укупно је ријешено 846 или 86 одсто, а по непознатом извршиоцу 288 или 68 одсто, рекли су данас представници ове управе.

понедељак, јул 31, 2023 / 12:52

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука у протеклих шест мјесеци оцијењено је као задовољавајуће.

Начелник Полицијске управе Бањалука Ђурица Вукелић навео је да је у повећању број кривичних дјела по познатом извршиоцу, а највише из области привредног криминалитета гдје је евидентирано повећање од 50 одсто.

"У посматраном периоду евидентирано је и једно кривично дјело веће друштвене опасности, односно убиство, које се догодило 19. априла у засеоку Јелићи у Доњим Голешима, које је починило лице чији су иницијали В.М. и оно је спроведено у Окружно јавно тужилаштво Бањалука", рекао је Вукелић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, евидентирано је и повећање саобраћајних незгода за 3,6 одсто у односу на упоредни период.

"Повећање се односи на несреће са погинулим лицима, лакше повријеђеним и материјалном штетом", рекао је Вукелић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Славиша Којић рекао је да је велики допринос откривању, расвјетљавању и доказивању кривичних дјела, те идентификовању починилаца пружају видео-записи надзорних камера Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске, нарочито на подручју Бањалуке.

Он је навео да је у посматраном периоду евидентирано повећање броја кривичних дјела тјелесна повреда за 56 одсто у односу на исти период прошле године, а ријешено их је 100 одсто.

"Видео-записи надзорних камера МУП-а имају велики допринос и полицији помажу приликом проналаска несталих и лица за којима се трага, тако да се надам да ће се у што скоријем времену завршити инсталирање видео-надзора на свим локацијама, на којима се указала потреба", рекао је Којић.

Начелник Сектора полиције Тихомир Цвијић упозорио је да су у првих шест мјесеци ове године евидентирана 592 случаја нарушавања јавног реда и мира, што је више за 11,7 одсто у односу на упоредни период, када је евидентирано 530 ових случајева.

"Повећање се односи на препродају улазница, те држање опасних животиња без надзора, као и неовлаштено држање оружја", рекао је Цвијић.Оставите одговор