Примирје на југу Либије

Сукобљене милиције на југу Либије постигле су договор о прекиду ватре. Војска преузима контролу над аеродромом и улазима у Сабу. Супарничке милиције у граду Саба, на југу Либије, постигле су нови договор о окончању четвородневних борби, у којима је убијено више од 50 људи. Стране у сукобу постигле су договор који ће данас бити потписан, […]

петак, 30 марта, 2012 / 10:14

Сукобљене милиције на југу Либије постигле су договор о прекиду ватре. Војска преузима контролу над аеродромом и улазима у Сабу.

Супарничке милиције у граду Саба, на југу Либије, постигле су нови договор о окончању четвородневних борби, у којима је убијено више од 50 људи.

Стране у сукобу постигле су договор који ће данас бити потписан, изјавио је Мохамед ал-Харизи, портпарол Националног прелазног савјета. Он је прецизирао да су се двије стране договориле да ће либијска војска преузети контролу над улазима у Сабу и над аеродромом, иначе попришту неких сукоба.

Поздрављајући прекид ватре, УН мисија за подршку у Либији саопштила је да је убијено 50 особа, а 167 рањено у сукобима племена Тибу и Абу Саиф.

У борбама су коришћени минобацачи, аутоматске пушке, као и ракете домета 10 километара, а племена су се борила у главним улицама града.

Племе Тибу запријетило је у сриједу да ће прогласити независну државу на југу Либије након неколико дана борбе са ривалским племеном, што је други наговјештај сецесије овог мјесеца.

Пријетње одвајањем, најновији су доказ озбиљних превирања у Либији након пада Гадафијевог режима и избијања на површину племенских сукоба које је он сузбијао, преносе агенције.Оставите одговор