Прича о хљебу старом више од једног вијека

У Музеју "Понишавља" у Пироту већ деценијама се са посебном пажњом чува један експонат – раритет у Србији, али и једини сачувани примерак у Европи. У питању је Тaин – војнички хлеб, умешен давне 1912. године који је неколико година заједно са својим власником пролазио многе ратне голготе. Прича о хлебу старом више од једног […]

среда, 2 априла, 2014 / 18:08

У Музеју "Понишавља" у Пироту већ деценијама се са посебном пажњом чува један експонат – раритет у Србији, али и једини сачувани примерак у Европи. У питању је Тaин – војнички хлеб, умешен давне 1912. године који је неколико година заједно са својим власником пролазио многе ратне голготе.

Прича о хлебу старом више од једног века, везана је за Пироћанца Алексу Здравковића учесника балканских и Првог светског рата.

Он је приликом мобилизације 1912. године добио следовање војничког хлеба који, упркос многим искушењима и недаћама, током шестогодишњег ратовања, није појео.

"Његова мајка га је у ствари заветовала да не сме да окуси ни залогај овог хлеба, него да га читаво време носи уз себе, и да ће га на тај начин таин сачувати од смрти", каже Мила Панајотовић, кустос-историчар Музеја "Понишавља" у Пироту.

Алекса није много обраћао пажњу на мајчину причу, али је носио таин у торбици око струка не говорећи никоме о завету. А, онда су се, једна за другом ређале битке, које су овом парчету хлеба дале другачије значење.

"Било је неколико догађаја који су могли бити смртоносни за њега, међутим, таин га је сачувао. Једном приликом, метак који је био намењен Алекси је погодио, не Алексу, него његову чутуру", додаје Мила Панајотовић.

Прича о чудесном хлебу ширила се међу нашим ратницима, па је доспела и до Француза и Енглеза који су долазили да га виде. Нудили су власнику велики новац да га откупе, али Алекса није хтео да изневери мајчин завет и задржао је своју амајлију, записано је, поред осталог у рукопису "Доживљаји Пироћанаца у балканским и Првом светском рату, некадашњег управника Музеја Душка Ћирића.

Носећи таин у торбици око појаса, Алекса Здравковић се, после завршетка Првог светског рата, вратио као наредник у свој Пирот, овенчан бројним одликовањима. Са собом је донео и причу која је била усуд сваког српског војника.

Сачувати живот у једном рату да би отишао у следећи, а за то су, уз Божју помоћ, били потребни храброст, срећа и амајлија, у овом случају – таин.Оставите одговор