Прекид сукоба у Тајланду

Премијер Тајланда Абхист Веџаџива укинуо је синоћ 12-дневнованредно стање у Банкоку и позвао на спровођење уставних реформи у земљи. "Укидање ванредног стања ће послати сигнал свијету да се Тајланд вратио у нормалу", рекао је Абхист новинарима након потписивања наредбе о укидању ванредног стања у пријестоници и њеној околини. Влада је наредила покретање истраге о сукобима […]

петак, април 24, 2009 / 11:57

Премијер Тајланда Абхист Веџаџива укинуо је синоћ 12-дневнованредно стање у Банкоку и позвао на спровођење уставних реформи у земљи.

"Укидање ванредног стања ће послати сигнал свијету да се Тајланд вратио у нормалу", рекао је Абхист новинарима након потписивања наредбе о укидању ванредног стања у пријестоници и њеној околини.

Влада је наредила покретање истраге о сукобима у којима су погинуле двије особе, а повријеђено више од 100.

Присталице бившег премијера Таксина Шинаватре, које су након војне интервенције окончале тронедељне уличне протесте, оптужиле су Абхиста за коришћење окрутне тактике, што је он одбацио.

На Тајланду постоји сукоб између ројалиста – "жутокошуљаша", односно војске и урбане средње класе која подржава Абхиста, с једне стране, и "црвенокошуљаша", присталица Таксина, који има подршку милиона сељака и сиромашних градских слојева, с друге стране.

Протаксинов Уједињени фронт за демократију против диктатуре жели Абхистову оставку и расписивање нових избора, истичући да је његова победа на децембарским парламентарним изборима била нелегитимна.

Абхист је против одржавању нових избора, али је предложио формирање свестраначке комисије која би реформисала устав. Устав је израдила војска 2007. године после државног удара у коме је свргнут Таксин.

Премијер се противи амнестирању оних који су починили кривична дјела, попут Таксина, који живи у егзилу да би избјегао двогодишњу затворску казну због оптужби о сукобу интереса. Бивши милионер се не оглашава од када су престали протести, али новине извјештавају да је тренутно у Либерији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *