Црна Гора „изборила“ одлазак у Авганистан

ПОДГОРИЦА – Споразум Црне Горе и НАТО о учешћу црногорске војске у операцији ИСАФ у Авганистану биће потписан најкасније до љета, потврђено је подгоричким „Вијестима“ у Бриселу. Споразум, који ће бити потписан у сједишту НАТО у Бриселу, Црној Гори би требало да призна статус "контрибутора", односно државе која није чланица Алијансе, а која би упућивањем […]

субота, април 25, 2009 / 10:12

ПОДГОРИЦА – Споразум Црне Горе и НАТО о учешћу црногорске војске у операцији ИСАФ у Авганистану биће потписан најкасније до љета, потврђено је подгоричким „Вијестима“ у Бриселу.

Споразум, који ће бити потписан у сједишту НАТО у Бриселу, Црној Гори би требало да призна статус "контрибутора", односно државе која није чланица Алијансе, а која би упућивањем припадника војске, полиције или државних службеника активно допринијела НАТО мисији ИСАФ.

То је и последња формална препрека да се црногорски војници нађу у ИСАФ након што је усвојен Закон о мисијама, а Скупштина донијела одлуку да се у Авганистан упути трочлани војно-медицински тим.

Црна Гора би том приликом у Бриселу требало да потпише и документ који се односи на обавезу финансирања својих припадника у ИСАФ операцији.

Међународна мисија у Авганистану, коју под мандатом УН води НАТО, установљена је 2001. године, након пада талибанске владе у Кабулу, а с циљем унапређења демократије и омогућавања владавине права.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *