Предсједник објашњава: Циљ Радончићевог хапшења је његова коначна амнестија

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је као правосудну политичку фарсу судски процес против лидера Савеза за бољу будућност /СББ/ Фахрудина Радончића и члана ове странке Бакира Даутбашића. Додик процјењује да ће се када се све заврши испоставити Радончић и Даутбашић нису криви и то ће се прослављати као коначна амнестија од било какве одговорности […]

субота, 6 фебруара, 2016 / 16:27

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је као правосудну политичку фарсу судски процес против лидера Савеза за бољу будућност /СББ/ Фахрудина Радончића и члана ове странке Бакира Даутбашића.

Додик процјењује да ће се када се све заврши испоставити Радончић и Даутбашић нису криви и то ће се прослављати као коначна амнестија од било какве одговорности за оно што им се сада приписује.

Он је новинарима у Требињу рекао да је ријеч о сценарију да се Радончић проведе кроз поступак на чијем ће крају бити проглашен невиним, чиме ће бити опрана политичка номенклатура код Бошњака.

Додик је поновио да је ријеч о правосудној политичкој фарси у којој се подиже оптужница за угрожавање правосуђа, а заобилазе све оне ствари о којима је говорено у јавности, разна убиства и остало.

"Тако се могу предано препуститити концепцији која је веома позната само Републици Српској, а коју заједно са овим смутљивцима из СДС-а проблематизују", рекао је Додик.

Говорећи о Даутбашићу, Додик је истакао да ге не зна, да никада није био с њим у контакту и да га не занима.

"То само говори колико су политизоване институције и какви су политички покушаји да се различитим процесима настоји ојачати улога институција које су вануставне и вандејтонске, као што је Суд и Тужилаштво БиХ", истакао је Додик.

Он је додао да Срби никада не смију прихватити Суд и Тужилаштво у овом облику.

"Оно што сада видимо јесте да се то намеће као најважнији орган у БиХ. Њима је најважније да се види да тамо долазе неки привредници. По њима, дај Боже и неки политичари да скрушено долазе, повинују се и сагињу Сарајеву у смислу поруке – шта ће очекивати обичан човјек од Требиња до Новог Града, него да улије страх од тог неког Сарајева", истакао је Додик.

Он је поновио да Република Српска остаје најбољи и најстабилнији дио, не само БиХ, него и у регионалном смислу.

Додик је истакао да има и таквих као што је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић који причају лоше о Републици Српској, а у њој не живе, нити долазе.

"Немогуће је да неко ко живи у Сарајеву и не види Републику Српску, прича како је она лоша, како то чини Изетбеговић. То је његова мржња", рекао је Додик и нагласио да Српска зна свој пут и да од тог пута неће одустати.

Предсједник Српске истакао је да је прва стратешка оријентација поштивање Устава БиХ, како је написан, и Дејтонског мировног споразума, али да ће, уколико то у дугом периоду не буде могуће, Република Српска сигурно размишљати о важним питањима свог статуса.

"Међународна заједница тада неће моћи да има толике интервенције као до сада. Ми у Српској знамо шта радимо. Република Српска никада неће бити потлачена од БиХ и никада неће бити безначајан дио БиХ", поручио је Додик и додао да Српска тежи да буде најјачи дио у БиХ.