Поповић: Преко 90 одсто становника РС није за НАТО

Војнополитички аналитичар из Бањалуке Гостимир Поповић истакао је да у Републици Српској сигурно више од 85, чак и 90 одсто становништва није за улазак у НАТО, док је у Федерацији БиХ више од 50 одсто становништва за улазак у ту војну организацију. Поповић је нагласио да мора бити одвојено посматран став расположење о уласку у […]

недеља, јануар 8, 2012 / 21:07

Војнополитички аналитичар из Бањалуке Гостимир Поповић истакао је да у Републици Српској сигурно више од 85, чак и 90 одсто становништва није за улазак у НАТО, док је у Федерацији БиХ више од 50 одсто становништва за улазак у ту војну организацију.

Поповић је нагласио да мора бити одвојено посматран став расположење о уласку у НАТО у Републици Српској и у Федерацији, и да је веома важно да се поштује расположење грађана у оба дијела БиХ.

Он је рекао да би било идеално када би референдуми о уласку у НАТО били одржани један у Федерацији, а други у Републици Српској. “Многе земље у свијету, које имају сложену структуру као и БиХ, познају такав начин доношења одлука. Треба утврдити прецизна правила игре прије, у току и послије референдума. Онда неће бити никаквих проблема”, истакао је Поповић.

Генерални секретар Центра за сигурносне студије из Сарајева Денис Хаџовић рекао је да званична истраживања владиних и невладиних институција показују да је око 70 одсто грађана БиХ за улазак у НАТО, те нагласио да би референдум о уласку у НАТО требало расписати на нивоу цијеле БиХ – преноси Радио “Слободна Европа”.

И док Поповић сматра да БиХ не треба да улази у НАТО, који “овакав какав је данас, уопште не треба да постоји на овој планети”, Хаџовић сматра да у овом тренутку нема боље алтернативе, као и да су се представници сва три народа у БиХ сагласили да су чланство у ЕУ и у НАТО спољнополитички циљеви БиХ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор