Поново суђења на Гвантанаму

Амерички предсједник Барак Обама укинуо је двогодишњу забрану нових војних суђења у затвору Гвантанамо на Куби. Обама је почетком 2009. године суспендовао нове војне комисије за затворенике у Гвантанаму и најавио да ће у року од година затворити ту установу. Амерички министар одбране Роберт Гејтс јуче је укинуо ту суспензију. Обама је истакао да су […]

уторак, 8 марта, 2011 / 10:18

Амерички предсједник Барак Обама укинуо је двогодишњу забрану нових војних суђења у затвору Гвантанамо на Куби.

Обама је почетком 2009. године суспендовао нове војне комисије за затворенике у Гвантанаму и најавио да ће у року од година затворити ту установу.

Амерички министар одбране Роберт Гејтс јуче је укинуо ту суспензију. Обама је истакао да су те мјере дио америчких напора у борби против тероризма.

"Снажно сам убјеђен да је амерички правосудни систем кључни дио нашег арсенала у рату против Ал каиде и њених сарадника и наставићемо да повлачимо све аспекте нашег система како би обезбједили ојачање наше сигурности и вриједности које заступано", наводи се у Обамином саопштењу.

Амерички предсједник је такође најавио да ће бити настављен и процес да неки од затвореника остану у притвору без оптужбе или пресуде али се сматра да су пријетња по националну безбједност.

Обама је задржао право да неке судске процесе пребаци пред цивилне судове на копненом дијелу САД, што су Републиканци, али и неке Демократе и активисти организација за заштиту људских права, блокирали у неколико наврата.

У Гвантанаму има око 172 затвореника.