Подјела Косова је могућа

Међународна заједница разматра три опције као могући исход договора Београда и Приштине – подјелу Косова, статус кво и примјену модела двије Њемачке, при чему Београд не би признао Косово, а Приштина не би добила столицу у УН, пише "Блиц" позивајући се на извор из Владе Србије. Званичан став Србије у преговорима са Приштином у складу […]

уторак, мај 17, 2011 / 09:57

Међународна заједница разматра три опције као могући исход договора Београда и Приштине – подјелу Косова, статус кво и примјену модела двије Њемачке, при чему Београд не би признао Косово, а Приштина не би добила столицу у УН, пише "Блиц" позивајући се на извор из Владе Србије.

Званичан став Србије у преговорима са Приштином у складу је са Уставом Србије и ставом да Србија не признаје Косово, али Београд очекује да у оквиру дијалога разматра статусна питања, прије свега будући статус сјевера Косова, пише лист.

Извор из Владе каже да се подјела не одбацује као могуће рјешење, али је до њега неопходно доћи договором и дијалогом. За сада је то питање још далеко.

Савјетник у норвешком Министарству спољних послова Ханс Ола Урстад потврдио је да идеја о подјели Косова већ дуго постоји у међународној заједници.

"Потребно је да се постигне договор који би задовољио обје стране. Ако се Приштина и Београд договоре, то би могло да буде прихваћено у ЕУ. Не могу да замислим због чега Европљани не би подржали и прихватили нешто око чега су се договориле двије заинтересоване стране"Оставите одговор