Дел Понте: Спремна сам да преузмем независну истрагу

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да је спремна да преузме независну истрагу о трговини органима на Косову коју би водио специјални тим под окриљем Савјета безбједности Уједињених нација. "Јавно истичем своју спремност да преузмем ову истрагу зато што су ми познате чињенице везане за овај случај, зато што знам људе […]

уторак, мај 17, 2011 / 09:54

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да је спремна да преузме независну истрагу о трговини органима на Косову коју би водио специјални тим под окриљем Савјета безбједности Уједињених нација.

"Јавно истичем своју спремност да преузмем ову истрагу зато што су ми познате чињенице везане за овај случај, зато што знам људе који су у њега уплетени и зато што имам огромно искуство. Све то нема веза с мојим амбасадорским мјестом", рекла је Дел Понте, која се недавно повукла с позиције амбасадора Швајцарске у Аргентини.

На питање да ли је Дику Мартију помагала у састављању извјештаја о трговини људским органима на Косову, Дел Понте је за београдски "Блиц" рекла да је Марти позвао на састанак поводом овог случаја и да му је рекла све што су урадили у прелиминарној истрази.

Она је прецизирала да у Трибуналу преко канцеларије главног тужиоца Марти може пронаћи све доказе које су сакупили и користити их у састављању извјештаја, али је додала да у самом стварању извјештаја није учествовала.

Дел Понте тврди и да није знала да је Хаг уништио 400 доказа који се тичу овог случаја и који су сакупљени 2004. године.

"Нисам знала за уништавање доказа, чак сам и Дику Мартију рекла да оде у Хаг и да погледа све што смо ми прикупили у иницијалној истрази. Обавијештена сам из штампе да су ти докази уништени прошле године и, искрено, била сам изненађена", рекла је Дел Понте.

Књига Карле дел Понте "Госпођа тужитељка" један је од извора које је извјестилац Европског парламента Дик Марти користио приликом сачињавања извјештаја о трговини људским органима на Косову.Оставите одговор