ПДП пропитује Владу РС у погледу штете коју трпе произвођачи пшенице

Произвођачи пшенице поново трпе огромну штету након дугог кишног периода, те многе површине неће ни бити овршене јер је жито пропало. Такође, за количине које су већ успремљене у складишта, није позната откупна цијена пшенице што пољопривреднике доводи у ситуацију да не знају шта их чека ни са оним што су овршили.

субота, јул 7, 2018 / 18:26
ПДП пита Владу Републике Српске шта ће учинити да помогне произвођачима пшенице и ублажи штету коју трпе?
ПДП сматра да би одговорна Влада, у оваквој ситуацији, стрпљиво и упорно посредовала између млинара и произвођача да они дођу до цијене прихватљиве за обје стране, а овако ће пољопривредници опет остати кратких рукава.
Одговорна Влада би, такође, утврдила додатне мјере према пољопривредницима које би ублажиле настале штете у производњи стрних жита. Одговорна Влада би имала и републичке Робне резерве па и њих користила као инструмент за уређење тржишта и у овом сегменту.
ПДП позива Владу Републике Српске и надлежно министартсво да се почну понашати одговорно, хитно размотре насталу ситуацију и донесу адекватне мјере које ће смањити губитке у пољопривреди. Револт пољопривредника је оправдан, јер се овдје све ради по оној народној: "Село гори, а Влада се чешља".


Оставите одговор