Патриот у антиракетном штиту Токија

Јапан је размјестио ракете Патриот у Токију како би био спреман да брани становништво престонице која броји 30 милиона људи у случају напада Сјеверне Кореје, саопштили су званичници. У министарству одбране пред зору су постављена два ракетна лансера Патриот земља-ваздух (ПАЦ-3), рекао је портпарол овог министарства, а министар одбране Ицунори Онодера је изјавио да "спроводимо […]

уторак, април 9, 2013 / 18:15

Јапан је размјестио ракете Патриот у Токију како би био спреман да брани становништво престонице која броји 30 милиона људи у случају напада Сјеверне Кореје, саопштили су званичници.

У министарству одбране пред зору су постављена два ракетна лансера Патриот земља-ваздух (ПАЦ-3), рекао је портпарол овог министарства, а министар одбране Ицунори Онодера је изјавио да "спроводимо мјере у оквиру којих је и размјештање ракета ПАЦ-3 обзиром да смо под узбуном".

Према локалним извјештајима, ракете Патриот биће размјештене на још двије локације у Токију.

"Влада улаже све напоре да заштити животе људи и обезбједи њихову сигурност", рекао је јапански премијер Шинзо Абе.

Батерије ПАЦ-3 биће инсталиране и на острву Окинава, рекао је јуче министар Онодера прецизирајући да је Окинава најпогоднија локација за одговор у хитним случајевима тако да би их на том острву требало размесјтити за стално.

Ово је до сада највидљивија реакција Јапана на прјетње из Пјонгјанга, оцјењује АФП.

Јапанске оружане снаге су овлашћене да могу да оборе сваку ракету која крене ка територији Јапана, рекао је јуче портпарол министарства одбране.

Размјештање ракета Патриот је услиједило након јучерашњег саопштења Сјеверне Кореје да ће повући 53.000 радника из индустријске зоне Каесонг коју је направила са Јужном Корејом и да ће суспендовати све комерцијалне операције у комплексу због "ратних хушкача" са Југа.

Истовремено, генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун упозорава да тензије на Корејском полуострву пријете да измакну контроли, пошто је Сјеверна Кореја упозорила странце да се евакуишу из тог региона да би избегли "осветнички рат".

"Садашњи ниво тензија је веома опасан. Мали инцидент изазван нетачном рачуницом или погрешном проценом могао би створити ситуацију која неће моћи да се контролише", рекао је Бан Кимун у Риму.

Он је апеловао на севернокорејске власти да се уздрже од "провокативне реторике" и тражио је од суседних земаља да покушају да изврше утицај на Пјонгјанг, преноси Ројтерс.

Северна Кореја је саопштила да Корејско полуострво иде ка "термонуклеарном рату" и саветовала странце у Јужној Кореји да размотре евакуацију из те земље, у најновијој у серији апокалиптичких претњи.

Упозорење је упућено након сличног савета Северне Кореје страним дипломатама у Пјонгјангу, прошлог петка, у коме је речено да неће бити у стању да им гарантују безбедност од среде ако избије сукоб.

"Ситуација на Корејском полуострву се приближава термонуклеарном рату", саопштио је из Пјонгјанга Комитет за мир у Азији и Пацифику.Оставите одговор