Патријарх суперстар, политичари групи тинејџерке

Посјету патријарха Српске православне цркве Порфирија Републици Српској у Добоју искористили су за фотографију сви функционери и лидери политичких партија. Фронтал.РС доноси и једно реаговање на азбукоубиство том приликом.

четвртак, август 19, 2021 / 12:50

Бранислав Joвковић, програмер из рачунарског центра Универзитета у Бањој Луци, обратио нам се отвореним писмом, које је послао и на адресе одговорних особа, те ми његово реаговање преносимо у цјелости:

Градоначелник Добоја, Србин, у граду који је у Републици Српској, пише о српском патријарху на латиници????

Јутрос гледам објаве на Фејзбук страници градоначелника Добоја поводом посјете српског патријарха, објаве су написане на латиници.

То показује непоштовање нашег писма, наше културе, па самим тим и нас самих од стране оних који би требали највише да чине на нашој заштити.

Без обзира колико добре ствари чини неки човјек, колико лично познавао неког кандидата на изборним листама, само знам да чини овакве пропусте, да не води рачуна о српском писму, нисам сигуран да бих му дао свој глас.

Мени то много смета, а вјерујем да нисам једини.

Мој пријатељски савјет је да упутите апел свим градоначелницима, свим општинама и свим службеницима да раде на очувању нашег језика, нашег писма.

Бар то није тешко у данашње вријеме – промијенити кодни распоред на тастатури.

Срдачан поздрав и свако добро.

(Фронтал.РС је појаву азбукоубиства, чак и у случајевима када се свечано говори о црквеним питањима, те се готово по правилу тада престаје писати латиницом и пише се српским писмом, примјетио и код неких других политичара. Тако, напримјер, предсједник ПДП Бранислав Бореновић такође о сусрету са патријархом Порфиријем извјештава на Твитеру као и иначе – латиницом.)Оставите одговор