Патријарх Иринеј: Косово мора остати дио Србије

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да се мора учинити много више да Косово и Метохија у цјелости увијек буду дио Србије. "Никада нисам био за поделу, јер је Косово српско и било каква подела значила би да наша држава диже руке од њега", рекао је патријарх Иринеј за "Екстра магазин". Осврћући се на […]

уторак, август 30, 2011 / 12:45

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да се мора учинити много више да Косово и Метохија у цјелости увијек буду дио Србије.

"Никада нисам био за поделу, јер је Косово српско и било каква подела значила би да наша држава диже руке од њега", рекао је патријарх Иринеј за "Екстра магазин".

Осврћући се на прилике у Црној Гори патријарх Иринеј је оцијенио да је непојмљиво стварање посебне нације и језика у овој бившој југословенској републици.

"Ми смо један народ, без обзира колико се у Црној Гори покушава да покаже нешто друго. Прихватам да Србија и Црна Гора буду двије државе, али оне морају да имају нормалне односе и не знам коме иде у прилог јаз који се ствара", истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј нагласио је да ће увијек помагати Ниш као стратешки центар Србије и да ће бити активан учесник обиљежавања 1700 година од доношења Миланског едикта, који ће бити организовано 2013. године.

"Мислим да ће то бити скуп свих цркава и да ће то бити догаћај од великог значаја за Ниш и Србију, али и цркву посебно", рекао је патријарх Иринеј.Оставите одговор