Чикаго: Суд прихватио тужбу крајишких Срба против МПРИ

Федерални суд у Чикагу огласио се надлежним да суди по тужби Срба из Републике Српске Крајине, коју су у име њих поднијеле српске организације у САД-у, оптужујући америчку фирму пензионисаних војних официра Милитари профешнал рисорсес икорпорејтед (МПРИ), која је инструисала Хрватску војску у Олуји и учествовала у њој, тврди београдски дневни лист "Правда". По тужби, […]

уторак, август 30, 2011 / 12:53

Федерални суд у Чикагу огласио се надлежним да суди по тужби Срба из Републике Српске Крајине, коју су у име њих поднијеле српске организације у САД-у, оптужујући америчку фирму пензионисаних војних официра Милитари профешнал рисорсес икорпорејтед (МПРИ), која је инструисала Хрватску војску у Олуји и учествовала у њој, тврди београдски дневни лист "Правда".

По тужби, за одштету се тражи 10 милијарди долара, и то 25.000 долара по свакоме од 200.000 избјеглих и прогнаних Срба.

МПРИ је уложио жалбу на тужбу и тражила да се надлежним одреди суд у Вашингтону, гдје је и сједиште те организације. То је одбијено, на задовољство тужилаца, јер су сматрали да би вашингтонски суд био пристрасан и судио у корист МПРИ.

Срби иначе оптужују америчку компанију за учествовање у геноциду и прогону 200.000 Срба из Крајине. Као доказ о сарадњи МПРИ и Хрватске је потписани уговор о обуци хрватских официра и војника. Прихватајући надлежност за поступање по овој тужби, Федерални суд у Чикагу позвао је обе стране да до краја септембра договоре извансудску нагодбу.

Ако МПРИ не пристане на одштету, почеће велики процес. У образложењу одлуке суда којом је предмет прихваћен, судија је навео да тужба "има дубину и озбиљност", па је одредио суђење.

Петер Сингер, стручњак за приватни војни сектор и аутор књиге "Корпорацијски ратници", која анализира глобални развој приватног војног сектора, у књизи пише да је службени ангажман МПРИ у Хрватској био – демократски развој војске.

"Инструкције МПРИ-ја оставиле су трага у Хрватској војсци", примјећује Сингер, наводећи да су ХВ-у помогли и неки британски војни официри. Сингер наглашава да су се акције у "Олуји" проводиле по уџбеницима НАТО-а, што је и разумљиво, напомиње, јер су неки од пензионисаних официра МПРИ-ја били аутори војне доктрине НАТО-а.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор