Додик: Подржавам идеју хрватског ентитета

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да идеја формирања федералне јединице у БиХ у којој би се организовали Хрвати не смије бити заустављена, без обзира што су против ње значајне земље свијета. Додик је рекао да уколико БиХ жели да се одржи као било каква заједница у будућности, представнике Хрвата морају бирати Хрвати и […]

уторак, август 30, 2011 / 12:09

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да идеја формирања федералне јединице у БиХ у којој би се организовали Хрвати не смије бити заустављена, без обзира што су против ње значајне земље свијета.

Додик је рекао да уколико БиХ жели да се одржи као било каква заједница у будућности, представнике Хрвата морају бирати Хрвати и у том погледу треба измијенити Изборни закон и омогућити у ФБиХ формирање двије изборне јединице, од којих би једна била доминантно хрватска, а друга доминантно бошњачка.

"На тај начин би се обезбиједио механизам да Хрвати бирају свог члана Предсједништва, Срби свог и Бошњаци свог. Подржавам измјену Изборног закона и мислим да ће то бити тест на коме ће се видјети равноправност народа", рекао је Додик у интервјуу за "Екстра" магазин.

Када је ријеч о структуралном дијалогу о реформи правосуђа у БиХ, Додик је истакао да треба дати шансу договору, а ако се то не постигне РС има механизме које неће оклијевати да употријеби.

Додик је рекао да искључује било какву могућност сукоба на овим просторима, јер то не би дозволиле свјетске војне силе, као и да ни у једном народу нема капацитета за сукоб.

"Вјерујем да је то само пријетња која долази најчешће с бошњачке стране. То је више политички аргумент да су они који не послушају Бошњаке и њихове политичке идеологије криви за евентуални сукоб", рекао је Додик.

На питање који је циљ политике бошњачких странака, предсједник РС је рекао да је то стварање друштва на принципу мајоризације и прегласавања, те осигурање управљања БиХ доминантно већинским бошњачким одллучивањем.

"Сва савезништва бошњачких политичких странака, без обзира којег предзнака, са хрватским странкама у ФБиХ била су лажна и било је питање када ће се дефинитивно обрачунати са хрватским политичким бићем у БиХ и наметнути бошњачка идеологија коју презентују данашњи и бивши лидери бошњачких странака и реис Мустафа Церић као вјерски вођа", рекао је Додик.

Он је рекао да је међународна заједница у многим случајевима погријешила, што се и данас догађа са високим представником који је, допуштајући да се формира Влада Федерације БиХ, подржао да се формира влада која нема парламентарну већину, као нигдје у свијету.

Говорећи о улози реиса Мустафе Церића, Додик је рекао да је он злоупотријебио ислам у политичке сврхе, шаљући у име муслимана поруке Србима и Хрватима да је БиХ земља Бошњака и да се они, ако то неће да прихвате, морају иселити.

"Немам проблема са исламом и муслиманима, али имам са политичком улогом реиса Церића и његових сљедбеника, јер желе да инструишу политички ислам који би требало да доминира у БиХ. У таквој земљи не бих желио да живим", нагласио је предсједник РС.0 КОМЕНТАРА

 1. „Сва савезништва бошњачких политичких странака, без обзира којег предзнака, са хрватским странкама у ФБиХ била су лажна и било је питање када ће се дефинитивно обрачунати са хрватским политичким бићем у БиХ и наметнути бошњачка идеологија коју презентују данашњи и бивши лидери бошњачких странака и реис Мустафа Церић као вјерски вођа“, рекао је Додик.“

  Да, да, а иначе су савезништва која он склапа са Хрватима утемељена на међусобној љубави и поштовању..поготово љубави коју они гаје према нама. И, нема шансе да се деси да нам Крвати забију нож у леђа..мислим, то нам нису никад урадилиx-(

 2. Миле, може ли референдум у РС да ти ми кажемо да ли подржавамо трећи ентитет онима који су нам протјерали све живо од Книна до Вуковара!!! Мани се ти шупље и донација преко наших леђа, види ти можете ли запослити ове незапослене, а Хрвате препусти Ватикану, ионако су много јачи од тебе и свих нас, јер имају ПАПУ, па им не треба КЛОВН!!!x-(x-(

 3. podržavam i potpisujem prijedlog dražena78bl.
  Inače, dodik odlično odrađuje pruzete obaveze od Vatikana, Njemačke i ostalih fašista, masno plaćene, koji se tiču hrvatskog naroda.Naravno, oni ga ne plaćaju njihovim parama,već su mu dali odriješene ruke da zavuče ruke u naše džepove,da bijedom uništi svoj narod,da odradi ono što ni hitleru , ni anti, ni tuđmanu nije uspjelo onako kako su to željeli:da nas nestane.
  Čestitam predsjedniče na vrhunskom obavljanju postavljenih obaveza!

 4. Hrvatska je RSK platila hrvatskim narodom u BiH. Zato je hrvatski narod u Federaciji jos Mesic prepustio na milost i nemilost Bosnjackoj vecini, a ovi opet na njihovom primjeru pokazuju sta ceka i nas u „jedinstvenoj BiH prepunoj ravnopravnosti, tolerancije, bratstva, jedinstva i sl.“
  Sto se tice predsjednika, ja mozda ne znam tacno da li on radi za Vatikan ili neke druge sataniste ali jedno je jasno, kada si na tako visokoj politickoj funkciji, necije planove moras sprovoditi ili te ceka Djindjiceva sudbina. Bojim se da ne mozemo protiv toga. Imali smo jednu jaku Jugoslaviju u kojoj se znao red, a sada imamo 6 banditskih drzavica i ne vidim kako to promijeniti.

 5. @maxon

  po tvojoj prici ispada da bosnjaci zive u bosni ko lordovi…

  Dok se god budemo borili po principu prozivanja ugrozenosti sopstevenog naroda svi cemo u bosni samo nazadovati…..

  Nije jedan narod ugrozen nego svi gradjani BiH. Ukidanje jednog ili stvaranje jos jednog entiteta u BiH nista nece promijeniti… Kad pamet zavlada nad ovom nacionalistickom retorikom tek onda ima smisla razgovarati o napretku…

 6. Милораде, Милораде, па неће ти пустити ову зајебанцију, а да нас не подсјете на статус Посавине, али ти си забио главу као ној у пијесак и удараш по своме. Можда си добио лову да ово радиш?B-)

 7. Па наравно, подржава лакташенко сад хрватски ентитет пошто је српски исушио до последњег фенинга, правите људи ентитете за ову сироту, а благородну политичку олигархију,а морају и они од нечег живјети!
  Па што не тражиш да се укида дистрикт Брчко, што не тражиш да нам се врати пола нашег Сарајева? Што не тражиш да се врате куће, станови и имовина протјераним крајишницима из хрватске!?

Оставите одговор