Папа није издржао извјештај o геј свештенству

Папа Бенедикт Шеснаести одлучио је да поднесе оставку када су га интерни истражитељи обавијестили о мрежи уцејна, корупције и геј секса у Ватикану, наводи у свом извјештају римска "Република”, а преносе многи свјетски медији. Према тврдњама овог листа, папа се на оставку одлучио 17. децембра прошле године када су му три кардинала представила резултате своје […]

субота, фебруар 23, 2013 / 09:47

Папа Бенедикт Шеснаести одлучио је да поднесе оставку када су га интерни истражитељи обавијестили о мрежи уцејна, корупције и геј секса у Ватикану, наводи у свом извјештају римска "Република”, а преносе многи свјетски медији.

Према тврдњама овог листа, папа се на оставку одлучио 17. децембра прошле године када су му три кардинала представила резултате своје истраге, која је услиједила послије афере „Ватиликс” у којој је откривено да је наводно папин батлер Паоло Габријел давао медијима документа у којим се открива наводна корупција, лоше управљање и унутрашњи сукоби у Католичкој цркви.

Извјештај од 300 страна у два кожна тома и црвеном повезу је, наводи „Република”, „тачна мапа свега што не ваља” у Светој столици, а то је била кап која је прелила чашу у већ дугом премишљању Бенедикта Шеснаестог да ли да се повуче.

„Република” тврди да су кардинали у дугом извјештају папу упозорили на постојање фракција у оквиру ватиканске курије, укључујући моћну фракцију „уједињену сексуалном оријентацијом”. У очигледном цитирању извештаја, „Република” наводи да су неки ватикански званичници били предмет „спољног утицаја” лаика са којима су имали везе „свјетовне природе”. То је у извјештају, према оцјени листа, јасна референца да су неки од високопозиционираних чланова клера били хомосексуалци и да су због тога уцјењивани.

„Све се врти око непоштовања шесте и седме заповијести”, каже „Републикин” извор близак кардиналима који су писали извјештај.

Седма заповијест забрањује крађу и њено кршење се вјероватно односи да Ватиканску банку, која је под истрагом због прања новца. Шеста заповијест забрањује прељубу, али се у католичкој доктрини везује и за забрану хомосексуалних односа.

„Први пут је изговорена ријеч хомосексуалан”, наводи „Република”, позивајући се на састанак када су кардинали обавестили папу о томе шта су све открили у истрази у Ватикану.

Лист цитира извјештај у којем су кардинали идентификовали бројна мјеста сусрета ватиканских званичника са својим љубавницима у Риму и околини. Тај списак укључује једну вилу ван Рима, потом сауну у једном римском предграђу, салон љепоте у центру града и бивши студентски дом који је користила локална италијанска надбискупија.

И конзервативни недељник „Панорама” доноси причу са безмало истим детаљима као и политички лијево од центра оријентисана „Република”.

Портпарол Ватикана отац Федерико Ломбарди није ни демантовао ни потврдио ове наводе. Он је одбио да говори послије свих тих „фантазија и мишљења”, упозоравајући новинаре да „не очекују коментаре или оповргавања на све што је речено”.

Према његовим ријечима, три кардинала су свој извјештај дала само папи Бенедикту, а извјештај ће бити прослијеђен његовом насљеднику.

„Три прелата, који су истраживали скандал ’Ватиликс’ и припремили извјештај – кардинали Хулијан Херанц, Јозеф Томко и Салваторе де Ђорђи – неће давати интервјуе или одавати детаље који се тичу садржаја извјештаја”, рекао је портпарол Ватикана и додао да тумачења извјештаја стварају „тензију, а то је супротно ономе што папа и црква желе” у сусрет конклави кардинала који бирају Бенедиктовог насљедника.

Папа Бенедикт Шеснаести ће се повући на крају овог месеца, а од најаве своје оставке 11. фебруара, он је два пута помињао махинације унутар Ватикана, рекавши да подјеле „кваре лице цркве” и заложивши се против „искушења власти”.

Овај извјештај „Републике” је, иначе, само посљедњи у низу тврдњи да у Ватикану постоји „мрежа геј званичника”. Прије шест година је један високи ватикански званичник суспендован јер је у „скривеној камери”, коју је организовала једна италијанска телевизија, снимљен како се отворено набацује млађем мушкарцу. Три године касније, један хорски пјевач је отпуштен јер је наводно обезбјеђивао мушке проститутке за папино окружење. Неколико мјесеци касније, један недељник је користио скривене камере да сними свештенике који посјећују геј клубове и барове и имају секс.

Ватикан званично не осуђује хомосексуалце, али учи да је геј секс „суштински против природе”. Папа Бенедикт Шеснаести је у току свог понтификата забранио декларисаним геј мушкарцима да студирају за свештенике.Оставите одговор