Отворено: Лагумџија деблокирао ИПА средства

Предсједник СДП-а Златко Лагумџија изјавио је да је са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком постигао начелни договор о начину деблокаде ИПА средстава за 2011. годину. Лагумџија је рекао да је постигнут начелни споразум да се сачува свих 96 милиона евра и да се спорних осам милиона евра потроши са државног нивоа, саопштено је из СДП-а. […]

уторак, септембар 20, 2011 / 22:47

Предсједник СДП-а Златко Лагумџија изјавио је да је са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком постигао начелни договор о начину деблокаде ИПА средстава за 2011. годину.

Лагумџија је рекао да је постигнут начелни споразум да се сачува свих 96 милиона евра и да се спорних осам милиона евра потроши са државног нивоа, саопштено је из СДП-а.

Реагујући на данашњу Додикову изјаву о ИПА фондовима за 2011, Лагумџија је рекао да су могући пројекти: јачање капацитета институција за европске интеграције, подршка попису, фонд за повратак, учешће у програмима европске заједнице и слично.

Лагумџија је навео да је у протеклих неколико дана иза затворених врата водио преговоре са Додиком, и својим сарадницима, односно експертима за питање европских интеграција, о начину деблокаде ИПА средстава.

"Сада је Брисел на потезу и надам се да ћемо добити подршку за могући договор да се новац потроши у складу са постојећим процедурама у БиХ. Међутим, знајући како функционише Брисел, односно ми у својим преговорима, јасно је да није ништа договорено док се све не договори", истакао је Лагумџија.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик апеловао је данас да буде деблокирана ситуација са ИПА фондовима настала након што је Влада Федерације БиХ одбила ревидирану листу пројеката ИПА 2011.

Додик је након састанка са високим представником Валентином Инцком у Бањалуци рекао новинарима да Српска није против тога да се преостали дио средстава ИПА фондова алоцира на већ постојеће пројекте као што су јачање европских капацитета на свим нивоима у БиХ, или да се додатно оснажи подршка попису у БиХ.

У дипломатским изворима у Бриселу Срни је раније речено да ће европски комесар за проширење Штефан Филе данас или сутра донијети одлуку о суспензији ИПА фондова за БиХ.Оставите одговор