За Предсједништво нема једноставног међународног питања…

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић истакао је данас на састанку са амбасадорима арапских земаља да чланство Палестине у УН није једноставно политичко питање за БиХ која мора одговорно приступити дефинисању свог става, како од тога не би имала унутрашње и међународне штете.  Радмановић је нагласио да БиХ има пријатељске односе са свим арапским земаљама, […]

уторак, септембар 20, 2011 / 22:36

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић истакао је данас на састанку са амбасадорима арапских земаља да чланство Палестине у УН није једноставно политичко питање за БиХ која мора одговорно приступити дефинисању свог става, како од тога не би имала унутрашње и међународне штете.

 Радмановић је нагласио да БиХ има пријатељске односе са свим арапским земаљама, као и са другим земљама у региону Блиског истока.

Он је поновио свој начелни став да се у овако тешким и компликованим међународним питањима треба водити рачуна о миру и равноправности свих страна у спору.

На данашњем састанку Радмановић је истакао да Предсједништво БиХ у вези са овим питањем води интензивне унутрашње и спољне консултације, с чланицама Европске уније, САД и другим заинтересованим земљама.

“У приступу спољнополитичким питањима БиХ настоји слиједити заједнички став земаља Европске уније, због познатог настојања приступања чланству у овој асоцијацији земаља Европе“, наводи се у саопштењу Предсједништва БиХ.

Радмановић је нагласио да БиХ подржава мир и стабилност на Блиском истоку и право Палестинаца на своју државу, а како ће се до тога доћи ствар је мировних преговора свих заинтересованих страна.

Амбасадор Палестине у БиХ Калед Алатраш информисао је Радмановића о иницијативи Палестине за чланство у међународним организација и дипломатским активностима које његова земља води на овом плану.

Он је истакао да Палестина изузетно цијени досадашњи допринос БиХ у рјешавању палестинског питања.

Амбасадор Саудијске Арабије у БиХ Еид а Мохамед ал Тхакафи захвалио је за пријем Радмановићу и подсјетио да су амбасадори арапских земаља до сада имали разговоре са друга два члана Предсједништва БиХ, те с другим високим политичким функционерима ентитета и БиХ.

Тема разговора са свима њима била је намјера Палестине да покрене иницијативу за пријем у чланство у УН на Генералној скупштини ове организације.

Амбасадор Саудијске Арабије подсјетио је да је ова тема постала актуелна након посјете Махмуда Абаса, предсједника Палестинске самоуправе БиХ, али и у међународним односима у свијету.

Он је у име арапских земаља затражио подршку БиХ за захтјев Палестине за чланство у УН.

Осим амбасадора Саудијске Арабије и Палестине, данашњем састанку су присуствовали и амбасадор Египта у БиХ Карем Омар Абделазиз Шараф, отправник послова амбасаде Кувајта Адил Ал Агем и отправник послова амбасаде Катара Јасим Ал Хамад.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *