Остају у затвору: Иран неће да се цјењка са Американцима око почетка преговора

Техеран је одбацио могућност постављања било каквих предуслова Вашингтона за враћање Споразуму о нуклеарном програму Ирана, укључујући пуштање на слободу америчких затвореника у Исламској Републици.

понедељак, 24 јануара, 2022 / 12:16

"Иран никада није прихватао било какве предуслове САД. Званични коментари Америке о пуштању америчких затвореника у Ирану су за унутрашњу употребу", рекао је портпарол иранског Министарства спољних послова Саед Хатибзадех.

Водећи амерички преговарач за нуклеарни програм изјавио је јуче за Ројтерс да није вјероватно да САД постигну споразум са Ираном о оживљавању Споразума, осим ако Техеран ослободи четворо америчких држављана које, како сматра Вашингтон, иранске власти држе као таоце.

Иранска државна новинска агенција Ирна јавила је раније данас да ће постављање таквих предуслова успорити индиректне разговоре Техерана и Вашингтона са циљем осигуравања договора.

Иран тренутно води преговоре са свјетским силама у Бечу ради оживљавања споразума из 2015. године, из којег су САД једнострано иступиле 2018. године, током мандата бившег америчког предсједника Доналда Трампа.