Он одбија, оквир му је за наочари: Вучић није примио план Евросојуза

Вучић је из Њујорка, гдје учествује на 77. засједању Генералне скупштине УН, потврдио да документ чији су садржај објавили албански медији постоји, као и да га је видио и прочитао.

понедељак, септембар 19, 2022 / 19:25

Он је истакао да је одвио да узме тај план од специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, те специјалних изасланика предсједника Француске Емануела Макрона и њемачког канцелара Олафа Шолца Емануела Бона и Јенса Плетнера приликом њихове посљедње посјете Београду.

"Одбио сам да примим тај документ, знајући шта ће све даље да се збива. До објављивања документа није дошло са српске стране. Када сам говорио о новој арматури дијалога, ништа нисам слагао, а они /ЕУ/ су то прво демантовали да би за за два дана кроз изјаву /портпарола ЕУ/ Петера Стана то потврдили", рекао је Вучић.

Коментаришући документ који предвиђа да се наредне године потпише нови споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, који треба да уважи "политичко-правну реалност Косова", али не и признање од Србије, до којег би дошло до 2033. године, Вучић је навео да неке од тих идеја већ слушао.

"Довољно сам искусан да сам знао да не треба да узмемј тај папир. Ми да пустимо Косово у УН, не можемо, а о свему осталом може да се разговара", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Београд може да прихвати да је самопроглашено Косово реалност у смислу да у Приштини постоје Влада и неке институције, али не и да га прихвати као дио УН.

"Ако то прихватимо, више никада нећете моћи да избаците Приштину из УН. Ако је то мали проблем, не знам који ће бити већи. С друге стране, видите да и Хрвати пишу о томе да ће, ако то не прихватимо, Вучић и Србија бити изоловани. Не мислим да ће то бити лако и једноставно, али не искључујем ту могућност", рекао је Вучић.

Предсједник Србије указао је да су ствари данас постале прилично јасне, јер је постављен зид, за који запад тврди да га је подигао предсједник Русије Владимир Путин, тако да земље морају да се опредијеле да ли су са ове или оне стране тог зида.

"Онима који не би да буду иза зида и зидова, то неће дозволити. То додатно компликује нашу позицију по питању енергетске безбедности, снабдевања храном и свега осталог", упозорио је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија је ријешила да заузме веома активан став, тако да ће се он ускоро састати са представницима земаља Латинске Америке, Африке и Азије.

"Наставићемо да радимо свој посао, а они /Албанци/ раде свој. И У Вашингтону је велика борба између нас и Албанаца. Пред нама је врло компликовано време", оцијенио је Вучић.

Он је најавио да ће на Генералној скупштини УН говорити на енглеском језику и да ће обухватити пет кључних тема које муче грађане, као и о међународном праву.

"Ми не разумемо да се у наредних шест месеци буквално праве разлике, јер ће након њих бити они који су једва преживели, они који су преживели, али тешко ослабљени, као и они који су у кризи испливали као најјачи. То ће Европу створити разлику додатну између Немачке, која ће упркос проблемима, отићи у небеса у односу на остале", оцијенио је Вучић.

Указујући на несташицу хране, што ће уз недостатак енергената бити главни проблем током предстојеће јесени и зиме, Вучић је навео да је десетак афричких држава, и то свака од њих, Србији нудило више од 500 милиона долара само да купе храну.

"Ми то не можемо да испоручимо, јер морамо да чувамо храну. Свет су соучава са огромним проблемима, о којима ће се разговарати овде у Њујорку", рекао је Вучић.

Говорећи о политичким приликама у Србији, он је најавио да ће у наредних шест мјесеци основати национални и државотворни покрет за опстанак и напредак Србије.

Вучић је одбацио тврдње да је шетњу у оквиру "Европрајда" дозволио након наредбе америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила, додајући да са њим уопште о томе није разговарао и да, како је навео, никакве шетње није било, већ да је све трајало десетак минута, колико је полицији требало да окупљене спроведе до Ташмајдана, гдје је одржан концерт.Оставите одговор