Обама: Криза у Европи плаши свијет

Неуспјех Европе у борби против грчке дужничке кризе "плаши свијет”, упозорио је амерички предсједник Барак Обама, након што је Њемачка одбацила приједлог повећања обима фонда Европске уније за помоћ презадуженим чланицама. Обама је изјавио да Европа „никад није у потпуности ријешила све проблеме са којима се суочио њен банкарски систем”, пренела је агенција АФП. „На […]

уторак, септембар 27, 2011 / 16:07

Неуспјех Европе у борби против грчке дужничке кризе "плаши свијет”, упозорио је амерички предсједник Барак Обама, након што је Њемачка одбацила приједлог повећања обима фонда Европске уније за помоћ презадуженим чланицама.

Обама је изјавио да Европа „никад није у потпуности ријешила све проблеме са којима се суочио њен банкарски систем”, пренела је агенција АФП.

„На те проблеме се сад надовезало оно што се дешава са Грчком. Зато Европа сад пролази кроз финансијску кризу која плаши свијет”, рекао је председник САД.

Амерички министар финансија Тимоти Гајтнер је, након рунде састанака крајем прошле недеље између Свјетске банке, Међународног монетарног фонда и чланица Групе 20 најразвијенијих земаља свијета и оних са брзим растом, такође апеловао на Европу да интензивира борбу против кризе.

„Они су препознали потребу да интензивирају мјере против кризе и за то ће морати да примјене много снажнији финансијски оквир. Стварно верујем да ће они то и урадити, али желимо да се увјеримо да ће се то догодити што брже и што конкретније”, рекао је Гајтнер.

Њемачка је јуче одбацила приједлог повећања обима Европског фонда за финансијску стабилност са садашњих 440 милијарди евра, што је требало да омогући да се еврозона „стави у карантин” за случај погоршања кризе и одбаци претња другог таласа рецесије у свијету.Оставите одговор