Младен Босић: Док се криза у Федерацији не ријеши, нема ни Савјета министара

У ексклузивном интервјуу за Фронтал.РС предсједник СДС-а, Младен Босић, говори о неуспјеху формирања Савјета министара, политичким и економским проблемима у Српској. Разговарао: Стефан Драгичевић Господине Босићу, можете ли нам, прокоментарисати епилог састанка у Брчком. Српска страна је одустала од Министарства иностраних послова, али договор није постигнут. Ми смо раније били дефинисали циљ састанка у Брчком, […]

уторак, септембар 27, 2011 / 16:53

У ексклузивном интервјуу за Фронтал.РС предсједник СДС-а, Младен Босић, говори о неуспјеху формирања Савјета министара, политичким и економским проблемима у Српској.

Разговарао: Стефан Драгичевић

Господине Босићу, можете ли нам, прокоментарисати епилог састанка у Брчком. Српска страна је одустала од Министарства иностраних послова, али договор није постигнут.

Ми смо раније били дефинисали циљ састанка у Брчком, а то је договор око новог Савјета министара и разрјешења кризе, или ако тог договора нема, онда истјеривање на чистину ко блокира процес. Пошто није било могуће постићи договор, јасно смо истјерали на чистину стварни узрок кризе који је пресликан из ФБиХ.

То је сукоб већинских политичких представника Бошњака и Хрвата. Сада је јасно да без рјешења тог сукоба неће бити рјешења кризе ни око формирања Савјета министара. Зато до тада нема ни смисла даље водити јалове разговоре.

Што се тиче уступка, ми смо припремили приједлог који је у основи био договор око редослиједа бирања позиција и који је био понуда са наше стране СДП+СДА страни да бирају или министарство иностраних послова и имају три министарске и четири замјеничке позиције, или четири министарске и три замјеничке позиције без министарства иностраних послова.

То је била велика концесија са наше стране, али се показало да ни то није било довољно за договор. Нудећи велике уступке, ми смо заправо истјерали мечку из рупе, односно јасно дефинисали оне који нису заинтересовани да се постигне фер договор. Пошто је наша понуда одбијена, она више није на столу и наши захтјеви се враћају на легитимне, а то је четири министарства од којих је једно МИП.

Више се говорило о подјели функција, него о политичким питањима попут пописа становништва, државне имовина и случаја Сејдић-Финци? Како се планирало ријешити та питања?

Без политичког договора на нивоу БиХ, нема ни рјешавања отворених питања. Зато сам на састанку као прву поставио тачку формирања Савјета министара, а под два отворена политичка питања. Претходно су странчки представници усаглашавали та питања, али нису били постигли коначан договор.

Тај договор је требало постићи на састанку лидера, али због атмосфере неповјерења странака из ФБиХ и међусобних оптужби код завршних усаглашавања коме ће припасти неко замјеничко мјесто, није било услова да се уопште отворе политичка питања. Ипак без комплетног договора , тешко има простора за рјешавање појединачних питања.

Коме, по вама, није у интересу формирање Савјета министара због могуће директиве неких страних фактора?

Послије Брчког је јасно да у позадини сукоба борба СДП-а и ХДЗ-ова око права представљања Хрвата. То је сукоб који је наставак сукоба из ФБиХ. Вјерујем да постоје одређени страни фактори који намигују странама у сукобу охрабрујући их да ако издрже довољно дуго, могу доћи до својих циљева.

У основи сукоба је покушај промјене Дејтона, што је за нас неприхватљиво. Рјешење је у промјени договора који је постигнут Вашингтонским споразумом и на основу којег је формирана ФБиХ. Увлачење у тај проблем РС није добро и СДС ће инсистирати на рјешавању њихових односа унутар ФБиХ.

На који начин ће СДС балансирати између власти у БиХ и опозиције у РС?

То су два одвојена нивоа власти на којима се рјешавају различити проблеми. Потрудили смо се да на нивоу БиХ имамо јединствен наступ из РС и то је нешто што свако добронамјеран мора поздравити, јер даје много већу снагу РС без чије сагласности се не могу доносити одлуке на нивоу БиХ.

Теза да СДС балансира између Сарајева и Бања Луке је лажна и њени промотори су неке мање опозиционе странке које мисле да на тај начин могу себе промовисати у "праву" опозицију, што је глупост и свакако ће нашкодити највише њима јер на тај начин затварају могућност сарадње са СДС-ом. Али то је њихов избор.

Какав је одговор СДС на позиве за заједничко дјеловање опозиције?

Не разумјем о чему се ради, јер ми и сада заједно дјелујемо јер смо на истој страни критике према оном што лоше ради Влада РС. Позиви који су упућени преко медија су покушаји прикупљања јефтиних поена и давање важности предлагачима. Када имате неки приједлог, онда га прво изнесете саговорнику. СДС нема намјеру да реагује на такве политикантске иступе.

Да ли је реална сарадња са ДП?

Дјеловање и иступи ДП од оснивања до данас су непријатељски према СДС, и ту нема простора за међустраначку сарадњу.

Као опозиција у последње вријеме сте критиковали нова задужења РС. Да ли су она опасна, те нам пријети оно што се обично назива "дужничко ропство"?

То је сада свима јасно. Новац од приватизације и кредита је потрошен у сврхе које не дају нову вриједност, што значи да нећемо имати од чега враћати те кредите када дођу на наплату. Новим задуживањима која су у сврху попуњавања рупа у буџету, јавним фондовима и јавним предузећима, тонемо све дубље.

Влада нема храбрости ни снаге да призна да је у тешкој ситуацији и зато и нема рјешење за ова питања и срљаће све дубље. За разлику од Грчке иза које је стала ЕУ, иза нас неће стати нико. Доказивање да нисмо презадужени позивајући се на стандарде око процената БДП-а који важе за развијене земље је затварање очију пред стварношћу.

Није исто када се сиромашан човјек који има давољно прихода само да се прехрани уђе у кредит од пола своје плате, као када неко има примања хиљаде марака и узме кредит чија је рата пола плате. Он ће када буде враћао имати од чега да се храни, док ће сиромах умријети од глади.

Република Српска је сиромашно друштво, без обзира што то они који су на власти неће да признају. Можда и не могу да виде из статуса људи који су се преко ноћи обогатили захваљујући политици, а можда рачунају да када ствари дођу на наплату они и неће живјети овдје.

Шта је узрок политичке кризе концентрационе власти у Дистрикту Брчко?

То је био покушај стварања политичке ситуације која је направљена у ФБиХ, само су овај пут Срби у дистрикту били у ситуацији да прођу као Хрвати у Федерацији. Два и по српска посланика, од којих је један из ДП, понудили су се СДП-у да играју улогу Лијановића и Јуришића.

Такав политички концепт Чавићеве странке је између осталог такође разлог немогућности сарадње. Жељени расплет са њихове стране би довео до тешких послиједица по стабилност у Дистрикту, тако да се на крају и супервизор Мур умјешао да помогне да буде постављен Србин за градоначелника иза којег стоји већина гласова српских посланика. На тај начин је за сада спријечена опасна политичка ситуација у Дистрикту.

Да ли је још неопходна супервизија у дистрикту?

Ми одавно тражимо завршетак процеса супервизије, али не можемо утицати на то.0 КОМЕНТАРА

 1. У послиједње вријеме СДС настоји бити прагматичан у многим друштвеним ријешењима, мени је драго да то видим од једне политичке партије која је у опозицији. Која и када критикује има основу да нешто и предложи.
  Чини ми се да је редакција попратила мој сукоб са оним ликом приједор и званично добила објашњење од Босића у вези захтјева за смјену ВСТС-а http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_komentari&idnovost=12024 . Ово је невиђени судски преседан и заиста ако желимо да имамо и минимум права и правде онда овај случај мора да се доведе на чистину. Ми јесмо рупа од државе, али ја нећу да сутра моје дјете одраста у заједници у којој нема ни норми ни правила и која се може чисто куртоазно посматрати као дивљи запад у коме свако може повући окидач како му се прохтје.

  Што се тиче Савјета министара, очигледно је да Лагумџија ниј успио да прогута кнедлу која се зове Министарство Спољних Послова јер није очекивао овакав српски приступ проблему. Није нашао простора за своје колеге из ХСП-а и Лијановића па је морао да то одбије.
  Честитам српском блоку на добро избалансираном приступу и сада мислим да је очигледно ко блокира формирање Савјета министара.
  Нисам очекивао да ће српски блок одустати и од четири министарска мјеста јер по Уставу им те позиције припадају. Но, урадили су најбоље и пустили блокере низ воду који ће очигледно да добију осип јавности.

 2. Сјајан интервју. Босић је израстао у правог политичара. Човјек говори потпуно јасне ствари и консзистентно. Највише ми се допада овај став о ДП који је политичко смеће и напокон им је то јасно речено. А ПДП треба да престане са својим трик-позивима и да се политички представи исправније па ће бити прихватљива и гласачима, а не само за СДС.
  Ово око Савјета министара је напокон показало право лице кризе. А америчка амбасада као разочарана 😀 Кога они шалтају? Као да СДП смије без њиховог знања било шта да одбије? Иако мени ни Хрвати нису ништа мање наивни. Виедјећемо колико смију одапети на Сабору. РС треба да чека и да се и не интересује више за Савјет министара. Који би се ми к… секирали за БиХ? Само треба некако провести распад без рата, ако је могуће. Иако ће ови Амери да раде на томе. Има овдје још доста игара, али је важно да РС буде сложна.

 3. Spuki, 27.09.2011. 18:26:24
  NOIR, 27.09.2011. 18:51:42
  tako je drugovi skojevci.taj metod su prije vas koristili KPJ i snsd u manjem obimu i sad i vi:prvo sef kaze sta narod voli cuti a onda ga podrze terenci.iskreno receno clanak nisam procitao niti cu, zaboli me qrac sta oni misle,ja racunam samo omo sto rade, oni su vlast u 1/3 rs i u tim opstinama situacija je gora nego gdje je kuga zvana snsd.

 4. Како год ко говорио, чињеница је да се унаточ „лијепом говору“ ипак нису успјели договорити око конституисања власти на нивоу заједничких институција ево већ годину дана.

  Ова земља једноставно нема перспективу и ја стално о томе говорим. Па јел треба да нам свака влада губи годину – двије на договоре, а и када се договоре, нешто се баш не види тај полет и активан рад.

  Овдје је ријешење подијела земље и стављање тачке на „И“ причама о националности и овоме и ономе. Тек тада ће се политичари другачије третирати.

 5. ацоАС, 27.09.2011. 20:00:19
  nije bitno koje je boje macka, bitno je kako lovi miseve, sto bi rekli kinezi i dobro im ide.mislim da rs ima dovoljno drzavnosti da funkcionise daleko bolje nego sad, a za trenutno stanje je malkice vise kriva vlast nego opozicija,prvo sto su vlast a drugo malo su gori.ako bi podjelili zemlju (bih, nemam nista protiv)vecinu problema ne bi rjesili jer bi ovi opet posvadjali krajisnike i hercegovce,bosance i hercegovce,busmane i egipcane itd da bi na miru krali, ONI su problem i smjenom pozicije i opozicije zamjenom novim ljudima i novim partijama se jedino problem moze rijesiti.

 6. херц,

  што отворено не кажеш да си за распад БиХ? На фронталу глумиш правог интелектуалца који нема ни ријешења ни приједлога, али зато критика има и за извоз.
  Имам утисак да су ови преговори и пројектовани да би пропали од стране МЗ и да би се коначно показала солидарност са немогућом државом. Такав посредник је 80% Лагумџија који је што својом кривицом убацио браћу Лијановиће и ХСП-овце у процес за које сада нема мјеста. Ако их буде одлијепио неминовно је да ће почети да се тресе Влада ФБиХ.
  Дакле, овдје је суштинско питање – како ће се БиХ распасти сем ако се не донесе нови Устав чији би покровитељ био Соренсен.

 7. Spuki, 27.09.2011. 20:22:50
  naravno da imam rjesenje ukratko izneseno u prethodnom komentaru ali jbg tebi je sef reko da ponavljas samo ono sto vama odgovara.jesi li ti bas siguran da je bolje biti okrug u srbiji ili napola drzava u bih?ja nisam i dobro bih razmislio i to sam napisao ali ti razmisljas sefovom glavom i citas samo ono sto ti odgovara.pa srbija ne moze da rijesi ni svoje probleme a kamo li nase, ja bih volio da nije tako ali jest.dosad sam razmisljao o crnogorcima kao o izdajnicima ali sve vise vidim da su se MORALI otcijepiti jer da nisu u ovakvoj srbiji bi bili provincija provincije, sitnis za potkusurivanje ovako imaju milovu drzavu a i milo je crnogorac

 8. Puno o politici, malo o ekonomiji. Mene ne interesuje više ni ko će biti presjednik savjeta ministara, ko ministar ovaj ili onaj,hoće li se država zvati asdrtz, ili člkjh, habu, nekfa, baš me briga. One RS za koju sam se borio , za koju se ginulo, za koju se ostajalo bez očeva i sinova NEMA. Banda i razbojnici su je opljačkali i prepisali u svoje vlasništvo.Sada me interesuje kako će moj narod preživjeti, i da li će preživjeti.Špirić je bio to što je bio, i baš tada su nam zavezali olovo oko vrata i bacili nas u živo blato.
  Ma neka je arap, eskim, cigan, indijanac , ali da teret krize snosimo svi. Sve dok neko ima platu koja je veća od dvogodišnje prosječne penzije, a takvih je puno, nad nama se vrši strašan zločin.
  I, kada sds uslovi ove vladajuće razbojnike, a to jesu, jer otimaju od naroda , bilo kakvu saradnju sa njima , pravednom, humanijom raspodjelom para, vjerovaću im.
  Bosić kaže da je za DP neprijateljska stranka, (nisam član ni jedne stranke), sa njom neće, a nije li neprijateljska stranka koja nas je uvela u ropstvo, čiji funkcioneri imaju milijarde, dok narod nestaje u bijedi.
  Dakle, lijepo oni svi pričaju, ali pričom ne možemo nahraniti dijete, platiti struju, kupiti drva.

 9. херц,

  не видим разлога зашто учествујеш у овој расправи? Твој први коментар све говори, и ако те не интересује онда немој овдје да просипаш своју прагматичну интелектуалну својину коју си објаснио преко оне ствари.
  Прво, одакле ти то да ја желим неко припајање Србији? Па у тамошње друштво идем само по потреби, а ја међу либерале, мултиетничаре, демократе и остале марионете не желим да идем. Србијанско (не српско) друштво је болесно. Како духовно тако и ментално. Материјализам је преовладао њиховим мозгом. Мени је жао такве ситуације у Србији, али је то чињеница. Заслијепљени су неким визијама еУроатналским интеграцијама, а предходно нису своје двориште довели у ред нити су спремни да понесу бреме хаотичног империјализма које ће им доћи у државу – глобализам.
  Тамо има истинских патриота, али их је све мање и мање, а ако се овакав процес настави, ја не могу више да кажем да ми је то матица.
  Моја матица је Република Српска, иако не призната, вјерујем да ће то бити.

  Наша политичка и друштвена сцена је много здравија од оне него у Србији. Онај који сматра патриотизам неком болешћу, тај није нормалан и тај сигурно спада у ред првих шипанзи који се фиксирају и дувају.
  Код нас постоје црвене линије али тачно одређене испод којих не можемо да идемо и ту смо сви сложни, док Србија на различите начине показује да је спремна (само она) да попушта и да буде угњетавана. Царина Косова? Чуј то? Што се админинстративни прелази на Брњаку и Јарињу не зову „гранични прелази Србије“, ваљда нам толико припада по резолушн 1244?

  Нећу да идем у дубину, главно је да, уколико евентуално дођемо у ситуацију да добијемо независност, то буде и формална независност, а не неко сједињење са Србијом. Само самостална Српска, десничарских визија и истинског патриотизма ће живјети „у срцу западног Балкана“. Сједињење значи губитак наших надлежности и овлаштења, а заиста не знам колико је то у интересу РС.
  Такву, истинску српску десничарску државу ће подржати хришћани широм Европе. Нама либерална Србија не треба. Она је затрована и тешко да ће у догледно вријеме наћи прави лијек за враћање у нормалу.

  А ти херц пошто си много прамгатичан интелектуалац размисли добро о овоме што сам ти написао, па поново искоментариши да ти све иде преко пениса.

 10. Не видим сврсисходност расправљања са неким ко не понуди ни један једини аргумент и не губи вријеме „спуки“. Чињеница је да ово може бити кључан моменат за РС и да је ситуација далеко сложенија него што изгледа. На жалост РС воде људи који то не заслужују, али тако је како је, могло је и горе, нпр. Иванић или Чавић. Дакле, треба на сваки начин зауставити дестабилизацију РС и интернационализацију која нам никаад није добро доносила, јер није добар тајминг за Србе. Босић је то добро објаснио. А полако и стрпљиво градиоти опцију независне РС, што није посао само за једну странку. Ја би био задовољан и са три савезне државе. Ипак би прво пустио Хрвате да се покрљају са муслиманима, а не да им Додик отвара пролазе.

 11. „Naša politička i društvena scena je mnogo zdravija od one nego u Srbiji……
  kod nas postoje crvene linije, ali tačno određeneispod kojih ne možemo da idemo i tu smo svi složni…“
  pa, spule, naša politička scena je psihički bolesna.Totano bolesna. Svaki političar na vlasti je neizlječivo bolestan od zdipitisa i sadizma, a opozicioni politčari od straha da njima neće ništa ostati.
  A, koja je to crvena linija ispod koje ne idu?
  svađaju se oko fotelja, a šta mi vrijedi što u tim foteljama sjede Srbi, a oni me kradu, lažu, varaju, gaze, pljuju. njihova nečojstva teže podnosim nego onih drugih, ili trećih koji su mi vjekovni neprijatelji.
  Spuki, Srbija nije tadić obeleženi. Evo, čuj šta moje srce kaže. Čuješ li? . Srbijo, volim teeeeeee!!!!!!!

 12. приједор,

  Споменуо сам и духовно, а не само балканску политику. У суштини све наше политичке странке из РС су десничарског карактера, иако се крију иза завјеса социјалдемократије. Ја никада нисам рекао да у политици нема полтрона, напротив, али сам исто тако рекао да они тешко опстају. Опстају само они који су градили страначку инфраструктуру и који су дали свој допринос развоју идеолошког курса кроз мудру и промишљену политику.

  Наше црвене линије око којих се сви слажу је: Нема задирања у заштиту виталног националног интереса илити оно што се зове ентитетско гласање; нема преноса надлежности; нема промјена граница РС, а ФБиХ нека се подјели ако хоће и на 10…
  Према томе, то су јасне црвене линије. Ту нема одустајања. Србији су црвене линије били и Еулекс и царина Косово, па их је касније оба прихватила. Први под покровитељстсвом Хавијера Солане који им је лажно приказао Еулекс као неутралну мисију и други који потписа Боркан и који доведе приштинске царинике на админинстративни прелаз према централној Србији.
  Ми никада не би поставили голоруки народ на барикаде. И зато ја кажем, понекада заиста имам осјећај да смо ми Срби западно од Дрине један народ, а Срби источно од Дрине или „већински“ Србијанци други народ. Ми се не можемо поредити ни у чему, јер смо тотално различити.

  То како ти волиш „Мајку Србију“ – боље да је и не волиш. Ја ћу исто тако једног дана да кажем – Републико Српска обожавам те!

 13. Поздрав „herc64, „

  Апсолутно се слажем са овим дијелом који се односи на одговорност власти за тренутно стање у сваком домену да сада не набрајамо детаље.

  Међутим када је у питању БиХ генерално, мишљења сам да је дугорочно и трајно рјешење једино дефинитивна подијела. Наравно, то не значи дизање Кинеског зида између граница, већ напротив да се једном сврши та прича око моје, твоје, наше, ове или оне државе. Политичари на основу оваквог стања ништа не раде, и углавном свој нерад правдају на рачун другога. Срби оптужују муслимане, муслимани србе, хрвати србе и муслимане итд. Знаш на шта мислим овдје.

  С друге стране, странци су намјерно оставили овакву пат позицију у БиХ, да је у сваком тренутку могу искористити за веће интересе. Ми смо овдје једно велико буре барута и ако неко мисли да је овдје рат немогућ, нека мало погледа друге земље нпр. Либију, или пак СФРЈ Југославију која је пукла преко ноћи, а кобјаги 4 сила у свијету.

  Овог другог се много више плашим, него политичког нерада. А уз све ово имамо и историјску тенденцију која нажалост иде у складу са овом тезом.

  А наравно тада након подјеле, политичари губе главни адут којег су до сада користили, и у први план морају изаћи квалитетни људи из сектора економије, технологије, пољопривреде итд..

  Надам се да ме сад мало више разумијеш шта сам хтјео да кажем. Нама је то једина девиза за свијетлију будућност, ако је уопште има, а мислим да је има.

 14. e, pa spuki, svaka tvoja rečenica je u kantradikciji sa zbiljom.
  kažeš da poltroni u politici teško opstaju.
  pa vidiš li pobogu da ni jedan plitičar, posebno iz naopakonamvladajuće stranke ne otvori usta a da ne spomene njegovo ime.u parlamentu, vladi, medijima, skupovima….
  osnovni uslov da si na funkciji ja da si poltron.
  Tako u svim strankama.
  -kažeš da nema zadiranje u vitalne nacionalne interese. Znaš li ti šta je vitalis? vitalni je životni. da može da živi, a da bi živio mora da jede, da se hrani, množi, …, a za to treba posao adekvatno plaćen. To ovaj narod NEMA. on je politikom biološki ugrožen.
  mi nikada ne bi postavili goloruki narod na barikade, kažeš spuki.
  Pa naš je narod na barikadama. na jednoj strani osiromašeni, prevareni, opljačkan , zadužen… narod, na drugoj bahati, nezasiti, u kriminalu ogrezli i pohlepom neizlječivo inficirani političari.
  ti si svakako na ovoj drugoj strani.Sjajan prodavač magle, praznih riječi i ideja.

 15. „kažeš da poltroni u politici teško opstaju.
  pa vidiš li pobogu da ni jedan plitičar, posebno iz naopakonamvladajuće stranke ne otvori usta a da ne spomene njegovo ime.u parlamentu, vladi, medijima, skupovima“

  Приједор је највећи полтрон у Републици Српској.Он га спомиње по 100 пута дневно.

 16. Hej Džoooo!, pa srećem ga svuda , jutros u praznoj mesnici, kezi se, u piljari, također praznoj kezi se, na trafici, opet on. Pogledam dimnjake prijedorskih fabrika -ne dime se, a navrh njih opet se on kezi.Trebao bih do Trebinja, pomislim : najbrže ću avionom, a ono opet on reguliše često slijetanje aviona.Ne mogu ni autoputevima- i tamo gužva…
  Kako da ga ne spomenem kada tako dobro i predano radi za nas, da je to milina.Od te miline ne znamo šta ćemo. Što Kočić kaže, jedva dišemo.
  Mileni naš, fala mu gdje čuo i ne čuo!
  Da mu bogda onoliko koliko i on daje svom narodu. Nipošto onoliko koliko mu uzima.

 17. Spuki,

  прво савјет, заобиђите овог херца, то ти је или секуловић лично или његов фан, то су гњиде људске не заврјеђују пажњу, „отпораши“ из Србије!

  друго, кад помињеш стање у Србији и поредиш са нама? Па братее, тамо бар има и једна нормална парламентарна странка која је против еу-садизма, радикали, а код нас нема ни једна једина. Тамо имаш мноштво националистичких покрета, СНП1389,НАШИ,Образ,Двери,..код нас нема нико, осим Чанковића који неможе сам ништа да направи у цијелој РС.

  Треће и најбитније, какав ви патриотизам видите са додиком? о којој врсти патриотизма је ту ријеч? ако га нема код чавкета, иванића..ма нема га ни код додика ни за пишљиву шљиву, а камоли нешто чему се сви морају приклонити да би штитили неку позицију РС..Боже благи какве глупости, па јбт ви исто ко да живите на Марсу, па не видите овај јад и распад код нас!

 18. Čini mi se da je u politici najlošiji elemenat političkog djelovanja, isključivost, te me Bosić uporno iznenadjuje koliko hoće da bude uporan da sds ne želi partnerstvo sa snsd, a već ga ima u tzv djelovanju na nivou bih. I 1998 jew trebalo stititi nacionalni interes pa je tzv.predsjednik otisao sa lagumdžijom i alijansom za promjene te formirao vecinu i iz te vecine izbacio sds tada najjacu partiju. Kad tad, a možda ce to matematika u politici da pokaže, ako se želi napraviti jak blok protiv, velikih autoputeva,malih helokoptera, novih hidro i termo pogona, malih pezija velikih plata, ćelavog premijera i ofarbanog tzv predsjednika, mora se prevazici antagonizam i sujete. Ako toga ne bude, ovaj vlada jos ,nedao bog dugo dugo, a ostali političari bosić, ivanić, cavić ce da budu samo zakrpe i jadi koji će za svoj mali interes iskoristiti istorijsku sansu da ćelavog premijera obriju a ofarbanog predsjednika osisaju na nulu i obuku mu prugasto partizanovo odijelo.
  Prijedor i rammstein, komentari i zapažanja odlični.

 19. Друже приједор,

  ти мене гледај како год хоћеш, али ја и када бих био у позицији да одлучујем никада не би аматерски ставио голоруки народ на барикаде. То је тако понижавајуће.
  Власт у Србији њима треба да обезбједи сигурност, безбједност и живот на крају крајева, а не да се они боре сами и празних шака против фашиста попут Кфора и Еукелса који пуцају на недужан народ.
  Демократија као вјештачка творевина мора испарити са Балкана. Нисмо ми тог менталног склопа да прихватимо такво једно либерално убјеђење.
  Народ треба диктатора, наравно десничарских виђења, и ту је поента, ма колико се он опирао и говорио „да је то понижење“.

  рамштајн,

  чини ми се да сам са тим херцом на некој теми расправљао о социјалном статусу, па кад сам га питао – како му је било за вријеме владе Пере Букејловића није ништа одговорио, јер је толико нападао предходне владе и власти да више не зна ни шта је корисно, а шта је лоше. Као што рекох, има критика и за извоз, а приједлога наравно да нема.

  Проблем је у томе што су све те организације у Србији под ударом разних Судова који их називају ултрадесничарским организацијама иако они само реално говоре о очувању српског биолошког бића. Неки дан сам у Политици читао разговор неког лика из Двери и једног педера… значи, никаквих понижења нема; никаквих испада да се малтене потуку… не, само конструктиван разговор и објашњење педеру да не парадирају против српског традиционализма.
  Ја се само питам шта би тек било да се ми хетеросексуалци у милионском броју окупимо у Београду и да почнемо да показујемо своју сексуалну опредељеност. Чему то води?

  Знаш како Рамо, ја овдје у патриотизам нисам увлачио ниједног политичара, а искрено зато и немам разлога. Говорио сам о патриотизму у Републици Српској и затрованог друштва у Србији. О томе сам ја причао. Дакле, наш народ у Српској зна за своје црвене линије и данас дан живи тај патриотски осјећај борбе за стварање овакве Српске.
  С друге стране, Србију су психолошки уништавали разни Милошевићи, па су 5 октобра дошли још гори у виду ДОС-оваца (психолошко уништење) и сада је тамо српски народ тотално избезумљен и изгубљен. Тамо влада тотална анархија народа.

  Народ у Републици Српској је поносан народ, ма колико они протестовали, социјално се гнушили, пензионо пропадали.. све је то друштвена криза, али ми знамо на каквој земљи живимо. Да смо крв своју пропишали за свој педаљ земље.

  Истински хришћани Европе ће нас једном разумјети и подржати.

 20. U rs narod je na barikadama, praznih rukuidžepova , gladan i bijedan.
  Ali slažem se sa tobom spuki da je to ponižavajuće.I naša vlast puca na svoj narod , ubija ga neimaštinom.
  Ako mu neda da zaradi, ako radi nema plate i osiguranja, penzioneri kada plate račune mogu da žive nekoliko dana, šta je to već ubijanje naroda?
  Naša vlast je poslušničko izdajnička čiji je cilj naš biološki nestanak.
  Koji to naš plitičar se odreče svoje plate pa je posla onima na barikadama? a, oni su dolazili nama, ginuli za ovu RS, koju danas čereče, gule , uništavaju i prodaju dezerteri, pobjegulje, ronhilmajstori, fašistiškovatikanski plaćenici.

 21. Spuki,

  не знам ко ти је тај Рамо, али јебо ти он матер, шта је он битан овдје гдје причамо о Србији и нашем јаду у који нас ви бацате са том патетичном причом, да смо ми као неко и нешто у односу на Србе у Србији!?
  алоо..па и тамо има ђубрета као овдје, али има и поштеног и доброг свијета за разлику од нас, код нас нема ни једног поштеног политичара, а камоли политичке партије!
  У Београду ћу у свака доба наћи истомишљеника, пријатеља, човјека који је спреман помоћи и у које се можеш поуздати, ти људи су и на барикадама, ти људи се туку са режимском полицијом кад протествују против хапшења Радована, Ратка, против болесних педера..
  а кад су код нас протести? Ајде пронађи ту националистичку организацију која је повела неке протесте, осим оно мало батргања борачке организације око Младића, за Радована се у РС нико није ни јавио…па према томе, покриј се ушима и зачепи, ето ти додика нек вас превеслава како хоће и докле хоће, кад сте му се тако намјестили!

 22. prijedor,

  Од како је овај психијатар са слике мог профила отишо са политичке сцене, његови пацијенти су преузели брод без кормилара..зато спасавај се ко може, мислим првенствено на младе, ко је читао текст оне дјевојке на Фронталу зна шта сам рекао, а за ове политичке проститутке попут спукија, ми који смо својим ратовањем довели ту гамад себи на врат, требамо спремити говњиве мотке, биће овдје још посла да се ово истријеби!

 23. Читам кометаре овог „приједора“ и „rammstein“, и мислим се, шта би се десило да се овај портал (фронтал.рс) угаси, као и онај (фронтал.ба) јер су и тамо само под другим именима,мислим да би се обојица поубијала.

 24. хехехехе…јел се то мали кубадодо и тамо на фронтал.ба успио са свима посвађати..B-)
  Преиспитај ти свој мозак, види прво имаш ли га, па онда тражи саговорнике, ја не подцјењујући тај тамо портал фронтал.ба не залазим више, кад сам писао исто сам се потписивао као и овдје рамштајн. ако будем поново писао, мислим да имам и даље тај налог, па кубашћић ће моћи да се фрустрира до бесвијести мојим писањем тамо.
  Ма ваља теби сад цио дан сједити и нервирати се читајући шта пишемо ја и Приједор..како ћеш шефа у очи погледати у понедељак…B-)

 25. prijedor, 07.10.2011. 11:58:49
  Па тебе ни вода није хтјела (Бајкалско језеро) Види „приједор“ да или си ти луд или будала.
  Ја мислим ни једно ни друго, мислим да си изузетно интелегентна особа, факултетски образована, имаш све, све си поштено стекао, дјеца факултетски образована, раде сви, унучићи су ту, све идеално нема шта.
  Питам се понекад кад ти прочитам кометар, шта је нагнало тако успјешног човјека да пише све најцрње о актуелној власти у РС, добро могу то прихватити, али кад негативно пишеш о самој РС за коју тврдиш да си се борио, е то је јако чудно.
  Колико могу да примјетим, по твом је овај народ крив што не изабере за власт неког ко би теби одговарао, по свему судећи баш тебе.
  Мислим да сам оставио јеш један кометар а односи се на неких 15 људи који размјењују своја мишлјенјана овом порталу.
  Питање за тебе, шта би се десило са тобом да се овај портал угаси?

 26. HAHAHA, pa ti znaš koliko se narod pita ko će vladati! Ti znaš ko je doveo tadića i ovoga tvog firera da uništi moj narod. Što tebe toliko sikira nas 15 ako smo nebitni i bezopasni, minorni za ovu vlast.U telefonu imam datum i minutažu kada su me zvali na razgovor i dogovor. Da ti se kunem svim svojim najdražim.Da budem rakulj, ranka, ćurguz, usorac, kubadors? Ni za život.
  Da služim zločincu koji ubija moj narod? NI PO CIJENU MOGA NIŠTAVNOG ŽIVOTA !
  Kako bih pred svoje drugare iz rova koji život dadoše za RS? ali ova rs nije RS za koju oni život dadoše.

 27. Kubasti, bavite se sa mnom, sve podatke imate o meni gdje idem , šta i koga imam.Boli vas puno što nisam sa vama. Da sam jedan jedini, i da je moje mišljenje pogrešno, sretan sam što sam nepotkupljiv. a, što bi ti bio sretniji da sam ostao u Bajkalu? Ni ne znaš me, i ništa ti lično nisam uradio , a želiš mi smrt. Nije li to fašizam, zločin? Nisam nikome ništa oteo, a dao sam i dajem kada god mogu. Ne tražim ni od koga ništa, a meni su oteli kada god su mogli, kao i svima radnicima, borcima, invalidima, penzionerima, djeci, seljaku…
  Pa ko tebi ne valja, ne odgovara-onaj ko otima i krade, pljačka, prisvaja, ili onaj kome otimaju, ali viče:držite lopova.Da ćutim? NE MOGU, kubasti! Nisam izatkan od ćutalačke građe.

 28. rammstein,prijedor,simona,
  Не остављам коментаре на фронтал.ба, колико то пратиш видјет ћеш да их тамо нема.
  Приједор мене заболи она ствар за твоју причу и кукумавчење твој на овом порталу, ја радим издржавам своју породицу имам иманје код оца и ту се борим и радим, не плачем као ти и теби слични.
  Ја знам да се мора радити и борити кроз живот, немам ја ништа са СНСД, СДС, ПДП,ДП и осталим странкама, ја знам да се мора радити и борити кроз живот.
  Био сам учесник рата, из војске ЈНА сам изашао у марту 1991 а већ исте године у августу сам отишао добровољно у резерву да би добровољно отишао на ратиште у Западну Славонију у новенбру исте године.
  Имам 40 година породицу и двоје дјеце, мјесечна примања су ми осредња, радим у ОС БиХ, на удаљености од 350 километара пошто сам из Добоја а радим у Билећи, стигнем све да урадим и на селу и у граду где живим.
  Ја углавном остављам кометаре у Независним новинама.
  На ове портале залутам али колико могу да примјетим ти се не скидаш са истих.
  Али хајде нама везе, видим да ти овде годи па нека ти буде.
  :D;)

 29. ako te boli ona stvar, otidi doktoru, to nije dobro za čovjeka tvojih godina. I, uradi djeci DNK .
  Ja nemam imanje kod oca, imam svoje, poveliko i podobro.I meni lično ništa ne treba, naprotiv imam više nego što mi treba, ali neću da budem ravnodušan na pljačku moga naroda.Otac i majka su mi 41. otišli u rat protiv fašista, nosioci su spomenice 41.Ja sam u julu 92. otišao na ratište.I moji roditelji, i ja smo se borili protiv istih neprijatelja, a sad nas ugnjetava , uništava „naša“ banda. Da ministri , njihovi pomoćnici i savjetnici imaju platu koliko jedan penzioner ima penziju za dvije godine? I to tebi normalno? Normalno ti da je tolika nezaposlenost, toliki kriminal, toliki nameti na privredu? Normalno ti da su svi u zgradi vlade rođaci, normalno ti da predsjednik ima milijarde, da im se djeca školuju našim parama po svijetu, a naša djeca nemaju za kiflu? Da gospodar života i smrti bude prijeratni nakupac, ratni dezerter , pobjegulja, ronhilmajstor,sada ZA SVOJ NAROD ZLOČINAC I FAŠISTIČKI SLUGA. Jer stotine hiljada ostaviti bez feninga je zločin.
  Ti radiš, imaš imanje kod oca, a koliko njih ne radi kao ti na sigurnom poslu, i koliko ih nema očevo imanje, izbjeglice su.
  Moj moto nije:dobro mi je, za druge me nije briga. Moj moto je-ako moj narod nema, ako pati,i ja sam nesretan.
  Na portalu frontal ba NIKADA nisam bio, a kamoli komentarisao. N I K A D A !!! I šta ima loše u tome i da jesam, ali nisam. Paranoičan si., a voziš, imaš djecu, ne valja.

 30. kubadors, 07.10.2011. 18:57:21
  „Ја углавном остављам кометаре у Независним новинама.“

  Наснифаш се „независних“.Зато тако збориш,момче.Даћу ти ја Стазама револуције или неку другу брошуру,да видиш како ће ти лијепо бити.А кад би прочитао стенограм са 5.конгреса КПЈ пожелио би ме опет за краља.Овај што га обожаваш је лажни Тито који је умислио да је он ја.Један сам ја.

  Овај приједор је прави антифашиста.Само му треба да дати шмајсер,побио би више фашиста него Бата Животиња.А био би добар управник Голог отока да канџија бандите.

Оставите одговор