Нови Зеланд: Разорени Крајстчерч се поново тресао

Серија земљотреса јутрос је погодила полуразорени град Крајстчерч на Новом Зеланду, оборивши најмање једну зграду и на кратко заробивши двоје људи у цркви, тешко оштећеној у великом земљотресу 22. фебруара. Крајстчерч су у размаку од једног сата погодила два земљотреса – од 5,2 степени у вријеме ручка и други од шест степени, саопштио је амерички […]

понедељак, јун 13, 2011 / 09:10

Серија земљотреса јутрос је погодила полуразорени град Крајстчерч на Новом Зеланду, оборивши најмање једну зграду и на кратко заробивши двоје људи у цркви, тешко оштећеној у великом земљотресу 22. фебруара.

Крајстчерч су у размаку од једног сата погодила два земљотреса – од 5,2 степени у вријеме ручка и други од шест степени, саопштио је амерички геолошки завод (УСГС).

Према подацима градске службе за хитну помоћ, 10 људи је примљено у болницу са лакшим повредама.

Два радника која су поправљала прозоре на цркви Светог Јована нашла су се заробљена унутра пошто је један од јутрошњих потреса одломио и срушио део фасаде. Полиција је саопштила да су спасени и одведени у болницу са посекотинама и модрицама.

У источним предграђима Крајстчерча без струје је остало око 10.000 домаћинстава, а из центра града, тешко разореног у фебруару, подигао се облак прашине.

„Прогутала нас је прашина. Врло је језиво”, рекао је градоначелник Боб Паркер новозеландском националном радију. Према његовим речима, облак се подигао од делова који су отпали са веома тешко оштећене катедрале.

У централној „црвеној” зони, која је кордоном одвојен од остатка Крајстчерча, велики фебруарски земљотрес оштетио је више од 80 одсто грађевина, од чега 700 зграда не може да се спаси.

Услед јутрошњих потреса, стене су се скотрљале са висија изнад источних предграђа, а градски аеродром је затворен како би се провериле писте, али се чини да оштећења нема, рекла је портпаролка националне компаније.

Фебруарски земљотрес у Крајстчерчу имао је магнитуду од 6,3 степена и однео је 181 људски живот. Као и тај потрес, јутрошња два имала су плитак епицентар – на око 10 километара дубине.Оставите одговор