Нови поступци против Артемија?

Неприхватањем канонски утемељених и обавезујућих одлука Светог архијерејског Сабора, лажним представљањем и лажним службама монах Артемије, нажалост, са групицом својих следбеника тоне све дубље, па се очекује да против њих хитно буде покренут нови црквено правни поступак, изјавио је протојереј Велибор Џомић. Џомић је Танјугу рекао да то доказује и да црквено судски поступци у […]

понедељак, јануар 10, 2011 / 17:36

Неприхватањем канонски утемељених и обавезујућих одлука Светог архијерејског Сабора, лажним представљањем и лажним службама монах Артемије, нажалост, са групицом својих следбеника тоне све дубље, па се очекује да против њих хитно буде покренут нови црквено правни поступак, изјавио је протојереј Велибор Џомић.

Џомић је Танјугу рекао да то доказује и да црквено судски поступци у случају монаха Артемија и његове групице следбеника морају бити настављени, с тим што за бившег владику више нису надлежни Сабор и Синод него црквени суд Београдске архиепископије.

Покретањем новог поступка против монаха Артемија, Црквеним судом Београдске архиепископије би предсједавао патријарх Иринеј, рекао је Џомић који је подгорички парох и члан Правног савјета Митрополије црногорско приморске.

„Неканонска и псеудоцрквена недјела монаха Артемија заслужују, према канонима и црквеним правилима, не само казну лишења и монашког чина него и изопштење из црквене заједнице и предавање анатеми”, навео је Џомић.

Он је објаснио да је у овом моменту Артемије још увијек члан цркве и то у монашком реду.

Изопштење и анатема, према његовим ријечима, представља последњу и најтежу канонску казну, објаснио је Џомић који мисли да ту још увек има мјеста и повратку канонском поретку, али, како је казао, он лично сумња да ће се то и догодити.

„Црква никада није журила кроз историју са доношењем било каквих одлука, али и свако стрпљење има своје границе када је рашчињени владика Артемије у питању, то стрпљење је потрошено тако да би сада под хитно требало покренути нови црквено судски поступак против њега и његових рашчињених монаха”, казао је Џомић.Оставите одговор