Њемачка – Француска: Заједнички план за спас еврозоне

Њемачка и Француска почеле су да раде на заједничком програму за заустављање дужничке кризе у еврозони, али то неће бити "чудотворни лијек” за проблеме заједнице, изјавио је данас портпарол њемачке канцеларке Штефен Сајберт. Њемачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је синоћ са предсједником Француске Николом Саркозијем и заједно су обећали да ће до краја месеца открити […]

понедељак, октобар 10, 2011 / 21:36

Њемачка и Француска почеле су да раде на заједничком програму за заустављање дужничке кризе у еврозони, али то неће бити "чудотворни лијек” за проблеме заједнице, изјавио је данас портпарол њемачке канцеларке Штефен Сајберт.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је синоћ са предсједником Француске Николом Саркозијем и заједно су обећали да ће до краја месеца открити нови обиман план за спас еврозоне, али су одбили да наведу прецизније детаље о садржају плана, пренио је Ројтерс.

Сајберт је навео да су „владе Њемачке и Француске увјерене да ће план дати допринос да еврозона поврати поверење и способност да дјелује, и заиста мислим на допринос, а не на ‘чудотворни лијек’ који сви упорно траже”.

Лидери су наговестили да ће план укључивати споразум о докапитализацији европских банака, да ће се бавити дужничким проблемима Грчке као и остваривањем ближе економске сарадње земаља чланица.

Саркози је обећао да ће план бити готов до самита Групе 20 најразвијенијих земаља у Кану 3. и 4. новембра, на ком ће он бити домаћин.

Наде у успјех француско-њемачког плана подстакле су данас раст евра и европских акција.

Сајберт је додао да Берлин и Париз за сада не намјеравају да откривају појединости плана, јер су те две владе одлучиле да на техничким детаљима раде „у повјерењу и тајности”.

На питање да ли то значи да су само Њемачка и Француска укључене на изношењу приједлога, портпарол њемачке канцеларке је рекао да вјерује да су и Меркелова и Саркози „у сталном контакту са својим европским партнерима”.Оставите одговор