Нијемци неће ни руске, ни украјинске заставе на дан свог пораза из 1945. године

Власти у Берлину забраниле су постављање руских и украјинских застава на градске споменике током викенда, у вријеме када се обиљежава 77 година од завршетка Другог свјетског рата.

субота, 7 маја, 2022 / 17:11

У саопштењу берлинске полиције наводе да се сјећање и поштовање споменика мора одржати у свјетлу рата у Украјини, али да се не смије дозволити да се "прелије у сукобе или спорове у Берлину изван демократског дискурса".

Након пораза нациста у Другом свјетском рату, споменици су подигнути широм Берлина у знак сјећања на погинуле совјетске војнике.

Очекује се да ће поједини споменици бити мјеста окупљања током викенда за оне који осуђују, али и који оправдавају рат у Украјини.

Полиција је истакла да је, осим истицања застава Русије и Украјине близу споменика, забрањено и пуштање војне музике, пише "Политико".

"Заштитићемо достојанствену комеморацију на 15 локација, помоћу свеобухватних регулатива дизајнираних да спријече било какву врсту сукоба на тим мјестима", изјавила је шеф полиције Барбара Словик.

Она је нагласила да ће бити предузете мјере у случају било каквог облика подршке, одобравања или глорификовања руске специјалне војне операције у Украјини, посебно приликом окупљања.

Русија 9. маја обиљежава Дан побједе над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату.