Неповјерење француској влади: Ћорак 18. пут

Доњи дом француског парламента саопштио је данас да је одбацио захтјев за изгласавање неповјерења влади који је 18. пут поднијела опозиција због одлуке премијерке Елизабет Борн да усвоји приједлог закона о буџету без гласања у парламенту.

субота, 30 септембра, 2023 / 15:40

"Захтјев о изгласавању неповјерења влади није усвојен. Потребна већина – 289 посланика, а за гласало 193″, саопштено је из Доњег дома.

Приједлог је поднијела Нова еколошка и социјална народна унија /НУПЕС/, љевичарски савез политичких партија.

Борнова је у сриједу 27. септембра саопштила да је влада усвојила буџет за 2024. позивајући се по 12. пут на члан 49.3 Устава земље, који омогућава да се приједлог закона усвоји без одобрења парламента. На то саопштење посланици су реаговали звиждуцима и почели журно да напуштају салу.

Приједлог закона предвиђа повећање буџета безбједносних агенција, Министарства просвете као и повећање средстава за еколошке активности. Такође је осмишљен да смањи национални дуг Француске на мање од три одсто БДП-а до 2027. године.

Борнова се позвала на члан 49.3 за доношење неколико закона и непопуларне пензионе реформе. То се показало неопходним након што странка француског предсједника Емануела Макрона није успјела да освоји апсолутну већину у доњем дому парламента на изборима 2022. године.Оставите одговор