Непотпун, ал’ договор: Савјет министара договорио 8 од 10 корака

Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић рекао је да је на данашњем састанку представника шест политичких странака од 10 корака за формирање Савјета министара БиХ договорено осам, а да ће разговори бити настављени у недјељу, 22. фебруара. Изетбеговић је рекао новинарима да су преостала два корака – једно министарско и једно мјесто замјеника министра. "Сви смо […]

четвртак, фебруар 19, 2015 / 00:17

Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић рекао је да је на данашњем састанку представника шест политичких странака од 10 корака за формирање Савјета министара БиХ договорено осам, а да ће разговори бити настављени у недјељу, 22. фебруара.

Изетбеговић је рекао новинарима да су преостала два корака – једно министарско и једно мјесто замјеника министра.

"Сви смо показали спремност да направимо искорак и задовољан сам овим током разговора. Ако се настави овако у недјељу, доћи ћемо до договора", рекао је Изетбеговић, напомињући да је законски рок за формирање Савјета министара 11. март.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити настављени разговори када је ријеч о формирању Владе Федерације БиХ.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да дух састанка одражава могућност да се брзо дође до Савјета министара БиХ, те да се нада да ће у недјељу, на састанку који ће почети у 16.00 часова, бити постигнут договор.

"Чини ми се да смо направили корак да брзо формирамо власт на нивоу БиХ. Данас смо искуључиво разговарали о Савјету министара. Не бих сада спекулисао шта је ко тражио, а сви смо показали интерес да се направи договор у наредних неколико дана“, рекао је Човић и напоменуо да у понедјељак, 23. фебруара, долазе званичници ЕУ у БиХ, те изразио наду да ће током сусрета са њима бити у прилици да каже да је нађено рјешење када је ријеч о извршној власти.

Човић је подсјетио да су рокови за формирање Владе ФБиХ већ истекли, наводећи да ће инсистирати да се у недјељу, чим се заврши посао у вези са Савјетом министара, настави са федералном Владом.

Лидер СДС-а Младен Босић рекао је да не види разлог да се не дође до договора у недјељу, "јер нема ни једне ствари која се у овом тренутку чини непремостивом".

Предсједник ДФ-а Жељко Комшић рекао је да БиХ треба што прије да формира Савјет министара БиХ и да искористи шансу, односно што "ЕУ гледа кроз прсте" БиХ.

"Мислим да се у недјељу може доћи до договора и да би у понедјељак могли објавити да имамо Савјет министара БиХ. Наравно, посао формирања власти тиме није завршен, јер преостаје посао око Владе ФБиХ", рекао је Комшић.

Он је оптимиста да се може доћи до договора, што, како је рекао, подразумијева одређена попуштања и схватање политичке ситуције у БиХ, те оцијенио да "евроатлантски пут БиХ треба убацити у причу о формирању Савјета министара".

Данашњи састанак лидера политичких партија у БиХ одржан је у згради Предсједништва БиХ, домаћин састанка био је Изетбеговић, а присуствовали су Човић, Босић, Комшић, лидер ПДП-а Младен Иванић и предсједник Извршног одбора НДП-а Крсто Јандрић.Оставите одговор