Можда одмах мозаике у Храму Св. Саве инсталирати латиницом?

У Храму Светог Саве у Београду у току су припремни радови за монтажу мозаика, малтерисање олтара и источне галерије, завршено је пескарење јужне галерије и очекује се почетак њеног малтерисања, саопштено је из Српске православне цркве.

петак, август 24, 2018 / 23:21

У извјештају о тренутним и планираним радовима на Храму наводи се да би први шлепер мозаика за олтарску апсиду требало да стигне крајем септембра или почетком октобра. На њему ради око 140 руских умјетника.

Монтажа скеле је у току, а у плану је да до краја августа цјелокупна површина свих галерија у Храму буде под скелама, што ће отворити могућност повећања капацитета радне снаге и отварање нових површина за рад.

Уједно се завршава монтажа лифта који ће служити за подизање терета на скелу ради монтаже мозаика и преосталих грађевинских материјала.

У току су радови на облагању каменом степеништа у звоницима, чиме ће бити обезбијеђен приступ горњим нивоима у Храму, а почела је и монтажа лифта који ће омогућити превоз људи на хорске платформе.

Вајар Небојша Савовић Хец ради на украшавању спољних капитела који ће додатно украсити и увеличати улазе у Храм и додатно обогатити постојеће капителе и њихове носеће стубове.

Комисија коју је одредио Свети архијерејски синод СПЦ-а редовно се састаје и прати радове на пројекту завршетка Храма, а тренутно је Никола Обрадовић главни инжењер на извођењу радова у Храму.

У току су и фасадерски радови на малој Цркви Светог Саве, односно изводи се професионална израда фасаде од пикованог камена, водећи рачуна о свим розетнама и украсним детаљима, након чега ће реновирање објекта бити завршено.

У фебруару је завршен мозаик на куполи Храма Светог Саве на висини од 65 метара, који представља Христа у чину вазнесења на небо.

Овај пројекат реализовао је умјетнички колектив под руководством академика Руске академије умјетности Николаја Мухина, а руска компанија "Гаспромњефт" у израду мозаика уложила је четири милиона евра.Оставите одговор