Прва бразда: ПДП излаже свој план за обнову пољопривреде

Пољопривреда је највећа развојна шанса Републике Српске која је недовољно искоришћена, иако постоје сви услови да ова дјелатност постане кључни носилац раста, развоја и запошљавања у Републици Српској.

субота, 25 августа, 2018 / 11:25

Република Српска је тренутно има веома ниске подстицаје за пољопривреду, као и сталне заостаке и кашњења у исплатама, што је издваја од остатка регије гдје се у пољопривреду улажу велика средства.

Програм обнове Републике Српске предвиђа нова рјешења која ће омогућити да се правилници о подстицајима доносе на периоде од 5 до 10 године, умјесто досадашње праксе краткорочних одллука. Тако би се произвођачи лакше опредјељивали за поједине врсте производње, јер би унапријед знали на које подстицаје могу рачунати у будућој производњи.

ПДП ће се залагати да износ подстицаја буде 6 до 7% од домаћих прихода буџета и да се тај износ обавезно обезбјеђује и исплаћује по приоритету у односу на остале ставке у буџету Републике Српске, чак и прије плата у администрацији.

За укупну обнову Републике Српске од пресудног је значаја у којој мјери ћемо успјети да обновимо наше село и пољопривреду као основно занимање оних који живе на селу.1 КОМЕНТАР

  1. Паметно, док се други баве политиканством, ПДП прича о програму.

    Римује се њихов назив програма, са пројектом ЗЕЛЕНИХ о изнуђеној ПРВОЈ ПРАВОЈ ПОСЛЕРАТНОЈ ОБНОВИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и нашим програмом ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.