Масовни дочек изласка Сунца код Стоухенџа

Више хиљада људи окупило се јуче на југу Енглеске код древног каменог круга "Стоунхенџ" – да би дочекало излазак Сунца, чиме је обиљежена љетња равнодневница. Око 18 000 људи било је на висоравни Салисбери на југу Енглеске након цјелоноћне журке. Годишње прославе код "Стоунхенџа", локације удаљене око 130 километара југозападно од Лондона, модерни су вид […]

среда, јун 22, 2011 / 09:01

Више хиљада људи окупило се јуче на југу Енглеске код древног каменог круга "Стоунхенџ" – да би дочекало излазак Сунца, чиме је обиљежена љетња равнодневница.

Око 18 000 људи било је на висоравни Салисбери на југу Енглеске након цјелоноћне журке.

Годишње прославе код "Стоунхенџа", локације удаљене око 130 километара југозападно од Лондона, модерни су вид дочека равнодневнице, што је био обичај у годинама прије наше ере.

Данас се прославља уз логорске ватре, плес и разне друге ритуале.

Поријекло "Стоунхенџа" и даље је мистерија, али, према једној од теорија, та локација је дио великог астрономског календара.

Други, опет, тврде да је то остало из древне културе обожавања Сунца.

Археолози наводе да је ова локација употребљивана и као гробље за кремацију, али није познато да ли јој је то и заиста била основна функција.

"Стоунхенџ" је грађен у три фазе у периоду између 3 000. године прије наше ере и 1 600. године прије наше ере. То је једна од најомиљенијих туристичких локација у Великој Британији – са више од 850 000 посјетилаца годишње.

Равнодневница је једна од неколико прилика када се може ући унутар каменог круга, који је ограђен од 1978. године након вишегодишње ерозије и вандализма. "Стоунхенџ" је био затворен и током равнодневнице након сукоба између полиције и посјетилаца 1985. године.

"Енглеско насљеђе" отворило је локацију за прославе током љетње равнодневнице 2000. године. Полиција је јуче саопштила да је ухапшено око 20 лица, углавном због посједовања наркотика.Оставите одговор