Лукшић Вујановићу: Не слуша се химна до пола

Изјава црногорског предсједника Филипа Вујановића да химну те државе слуша са различитим емоцијама, узбуркала је црногорску јавност, јер и даље стижу различита реаговања, док је премијер Игор Лукшић поручио из Њујорка да је поштовање државних симбола неопходно. Лукшић, који учествује у раду 66. Генералне скупштине УН у Њујорку, рекао је новинарима да не види проблем […]

недеља, септембар 25, 2011 / 07:44

Изјава црногорског предсједника Филипа Вујановића да химну те државе слуша са различитим емоцијама, узбуркала је црногорску јавност, јер и даље стижу различита реаговања, док је премијер Игор Лукшић поручио из Њујорка да је поштовање државних симбола неопходно.

Лукшић, који учествује у раду 66. Генералне скупштине УН у Њујорку, рекао је новинарима да не види проблем у последњим строфама химне, за које је предсједник Вујановић рекао да их слуша само зато, јер мора.

Вујановић је недавно казао да црногорску химну "Ој свијетла мајска зоро" не слуша цијелу са истим емоцијама, објаснивши да као предсједник државе, која се поноси антифашистичком традицијом, не може да има разумијевања за стихове чији је аутор (Секула Дрљевић) човек који јој не припада.

Данашња црногорска химна настала је допјевавањем и препјевавањем масовне пјесме, Ој јунатва свијетла зоро, чији стихови гласе:

Ој јунаштва свјетла зоро,
Мајко наша Црна Горо!
На твојим се врлетима,
Разби сила душманима.

Једина си за слободу
Ти остала српском роду.
Дат ће Бог и света Мати
Да се једном све поврати.

Доцније је на измијењене стихове Секула Дрљевић, који је попут Мила Ђукановића прешао пут од Великосрбина до црногорског фундаменталисте (обнављао црногорску државност под италијанском круном 1941. те био из ње протјеран, а уточиште нашао у НДХ) дописао трећу и четврту строфу.

Док ловћенској нашој мисли
Наша слога даје крила,
Биће горда, биће славна
Домовина наша мила.

Ријека ће наших вала,
Ускачући у два мора,
Глас носити океану,
Да је вјечна Црна Гора.

Дрљевић који се у дијелу црногорске јавности сматра ратним злочинцем и сарадником квинслинга, док у једном дијелу земље није.

Са тим стиховима нису сагласни ни у дијелу опозиције и траже да спорни стихови буду промијењени.

Лукшић је казао да је важно разграничити да ли је некоме битно ко је аутор стихова или шта је њихов садржај.

"Када неко тражи да се из неких разлога измијене стихови, што је политички захтјев, и то могу да чујем и покушам да разумијем, али је друга ствар да ли ћу прихватити или не", рекао је Лукшић.

Он је додао да уколико неко инсистира на проблематизовању стиха "Да је вјечна Црна Гора", онда је то нешто што, како је рекао, он не може да прихвати, ни да разматра као могућ.

Реаговања у Монтенегру

Потпредсједник Покрета за промјене (ПзП) Бранко Радуловић сматра да је недавна изјава предсједника Вујановића о химни – непримјерена и да она говори о расцјепу у најутицајнијем ДПС-у.

Радуловић је подсјетио да по том питању дијели мишљење једног броја аналитичара и додао да је сигуран да у ДПС постоје темељне разлике.

"ДПС је фактички, као неко ко је настао из Савеза комуниста, партија која нема чисту идеологију, нема чист однос ни према држави Црној Гори и да је фактички састављен од интересних групација", навео је он, пренијели су подгорички медији.

Предсједник Вујановић је изјаву о химни дао сарајевском недељнику "БиХ Дани".

Црногорска химна не може бити узрок подјела у ДПС-у, тврди посланик те странке Миодраг Вуковић.

"Не верујем да може доћи до било какавих подела у ДПС-у због таквих изјава", казао је Вуковић агенцији МИНА.

Према његовим речима, сви имају мање или више изоштрен однос према неким питањима.

"Вујановић је казао да дио химне поштује, а други је његов лични однос према нечему. Шта би било када би у једној партији сви били приморани да исто размишљају? То је неизводљиво и није природно", рекао је Вуковић.Оставите одговор