Груевски тражи да и УН кумује имену Македонији

Македонски премијер Никола Груевски затражио је пред Генералном скупштином Уједињених нација помоћ свјетске организације у рјешењу спора око имена Македоније, коју Скопље има са Атином. Ни у једном тренутку не помињући Грчку, Груевски је током генералне дебате у сједишту УН рекао да македонски јужни сусјед оспорава не само име, него идентитет Македонаца. „Тај спор, јединствен […]

недеља, 25 септембра, 2011 / 07:43

Македонски премијер Никола Груевски затражио је пред Генералном скупштином Уједињених нација помоћ свјетске организације у рјешењу спора око имена Македоније, коју Скопље има са Атином.

Ни у једном тренутку не помињући Грчку, Груевски је током генералне дебате у сједишту УН рекао да македонски јужни сусјед оспорава не само име, него идентитет Македонаца.

„Тај спор, јединствен у свету, наметнут је због потреба једне земље, нашег суседа, да монополизује два имена или, с друге стране, њихове стратешке одлучности да не постојимо онако како се осећамо”, казао је Груевски.

Он је подсјетио да је 131 земља у свијету признала Македонију под њеним уставним именом, али да то није случај са УН, нити се та земља може придружити организацијама са којима жели да сарађује или да постане њихов члан, као што су НАТО и Европска унија.

„Тражимо вашу подршку у окончању овога, подршку да нам се дозволи да будемо оно што јесмо, немамо никакве претензије, нити намере да монополизујемо термин Македонија у овом случају”, додао је македонски премијер.