Љајић: Забранићемо Зукорлићу да се бави политиком

Министар рада и социјалне политике Србије Расим Љајић рекао је да најављени споразум о уједињењу Исламске заједнице у Србији предвиђа забрану муфтији да се бави политиком. "Споразум то изричито предвиђа, али не мислим да је то важно само због следећих избора. Важно је дугорочно, јер је /главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер/ Зукорлић потпуно […]

недеља, октобар 23, 2011 / 10:03

Министар рада и социјалне политике Србије Расим Љајић рекао је да најављени споразум о уједињењу Исламске заједнице у Србији предвиђа забрану муфтији да се бави политиком.

"Споразум то изричито предвиђа, али не мислим да је то важно само због следећих избора. Важно је дугорочно, јер је /главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер/ Зукорлић потпуно избрисао границе између вере и политике, што се никада у историји Исламске заједнице није догодило", рекао је Љајић за београдски "Прес".

Он је навео да споразум предвиђа да челни људи из двије исламске заједнице, колико их сада има у Србији, не могу да се кандидују за мјесто поглавара јединствене Исламске заједнице, али да имају мјеста у њој.

Љајић је оцијенио да је услуга Турске добродошла уколико може да помогне да се ова ситуација разријеши.

"Ако би се Србија директно инволвирала да решава проблем Исламске заједнице то би било директно мешање државе у њене послове и тиме би створила основе за нападе да угрожава аутономност верских заједница. Свака добра услуга, у овом случају Турске, добро је дошла, уколико може да помогне да се ова ситуација разреши", рекао је Љајић.

Он је оцијенио да је иницијатива за формирање јединствене Исламске заједнице добра и да ће допринијети миру и стабилности у Санџаку.

Љајић је истакао да је сукоб у Исламској заједници био генератор политичке нестабилности који је онемогућавао инвестиције упркос стимулативним мјерама Владе Србије.Оставите одговор