Лајчак: Референдум је неприхватљив

Европска унија сматра да је референдум у Републици Српској неприхватљив начин указивања на проблеме и да не може довести до рјешења проблема у правосуђу БиХ, рекао је данас у Бриселу европски функционер Мирослав Лајчак током састанка са предсједником Народне скупштине РС Игором Радојичићем. Лајчак је током састанка са Радојичићем истакао да наставак активности око референдума […]

уторак, мај 3, 2011 / 18:48

Европска унија сматра да је референдум у Републици Српској неприхватљив начин указивања на проблеме и да не може довести до рјешења проблема у правосуђу БиХ, рекао је данас у Бриселу европски функционер Мирослав Лајчак током састанка са предсједником Народне скупштине РС Игором Радојичићем.

Лајчак је током састанка са Радојичићем истакао да наставак активности око референдума несумњиво води ка конфронтацији РС и међународне заједнице и да би међународна заједница морала да дјелује свим постојећим механизмима, саопштено је из кабинета предсједника Народне скупштине РС.

"РС је отворено и гласно указала на неке проблеме, дијалог о њима могућ је само под редовним околностима, а ЕУ има методе мониторинга важних области као што је правосуђе", нагласио је извршни директор за Европу и централну Азију у Заједничкој служби иностраних послова ЕУ.

У саопштењу се наводи да је, с обзиром на недавни боравак Лајчака у БиХ, на данашњем састанку у Бриселу настављен дијалог о отвореним питањима кризе у формирању власти у БиХ, а посебно о најновијем развоју догађаја у вези са расписивањем референдума у РС.

Народна скупштина РС усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у Српској на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.Оставите одговор