Канада: Побједа конзервативаца, дебалк либерала

Владајућа Конзервативна партија и њен лидер Стивен Харпер надмоћно су победили на ванредним изборима у Канади, освојивши апсолутну парламентарну већину. У новом, 41. сазиву Доњег дома Парламента од 308 места, конзервативци ће имати 166 посланика, Нова демократска партија 103, Либерали 34, Квебечки блок четири и Зелена странка једног посланика. У односу на изборе прије непуне […]

уторак, мај 3, 2011 / 18:22

Владајућа Конзервативна партија и њен лидер Стивен Харпер надмоћно су победили на ванредним изборима у Канади, освојивши апсолутну парламентарну већину.

У новом, 41. сазиву Доњег дома Парламента од 308 места, конзервативци ће имати 166 посланика, Нова демократска партија 103, Либерали 34, Квебечки блок четири и Зелена странка једног посланика.

У односу на изборе прије непуне три године, конзервативци имају 13, а Нове демократе чак 66 посланика више, док су Либерали и Квебечки блок изгубили изгубили по чак 44 места.

Од 34 милиона становника Канаде право гласа имало је 24 милиона држављана, а гласало је мање од 14 милиона, односно око 60 одсто.

Вођа либерала без посланичког мјеста

Историјско изненађење, међутим, приредила је Нова демократска партија предвођена Џеком Лејтоном освојивши друго мјесто. Нове демократе ће први пут од оснивања Канаде 1867. године бити главна опозициона странка.

Катастрофалан пораз доживјела је једна од двије најјаче партије која се са конзервативцима смјењивала на власти током читаве канадске историје – Либерална странка.

Либерали не само да су изгубили изборе и статус главне опозиције него њихов лидер Мајкл Игњатијев није чак изабран ни за посланика.

Слично се догодило и сепаратистичком Квебечком блоку који је изборно-резултатски готово цијели Квебек уступио Новим демократама, а лидер Блока Жил Дусеп, такође, је изгубио посланичко мјесто.

Побједом у својој изборној јединици мали, али, такође, историјски успијех остварила је и лидерка Зелене странке Елизабет Меј, јер су Зелени први пут ушли у канадски Парламент.

Исходом трећих избора у претходних пет година Канада се, после двије мањинске (конзервативне) владе с једне стране вратила стабилном, већинском начину владања.

С друге стране, Канада ће први пут у три различита вијека имати јаку левичарску (НДП) опозицију као алтернативу традиционалном и доскора моћном центру (либералима).

Конзервативци су после 13-годишње владавине либерала дошли на власт у јануару 2006. и изнова побиједили и на изборима 2008. године.

Приоритет конзервативаца је наставак антирецесионе економске политике, смањивање буџетског дефицита који су сами направили, а који је у фискалној 2010/2011. износио 40 милијарди долара (15 мање него у претходној), као и смањивање стопе незапослености која је у марту ове године износила 7,7 одсто.Оставите одговор