Нијемци носталгични за марком

Сваки трећи грађанин Њемачке и данас жали за старом валутом и радије би плаћао њемачком марком која није у употреби већ осам година. Психолози сматрају да ће прерачунавање евра у марку престати око 2080. године – само генерације рођене послије 1990. то неће чинити, јер су прекратко и премало користиле њемачку марку. Сви остали се […]

уторак, мај 3, 2011 / 18:58

Сваки трећи грађанин Њемачке и данас жали за старом валутом и радије би плаћао њемачком марком која није у употреби већ осам година.

Психолози сматрају да ће прерачунавање евра у марку престати око 2080. године – само генерације рођене послије 1990. то неће чинити, јер су прекратко и премало користиле њемачку марку.

Сви остали се добро сјећају колико је коштала кугла сладоледа, омиљени кекс или прави аутомобил.

Тиме је и осјећај за "скупо" и "јефтино", како указују стучњаци за привредну психологију, код старијих грађана и даље везан за стару валуту, преноси "Дојче веле".

Дио држава Европске уније донио је 2. маја прије 10 година, одлуку о увођењу евра.Истраживање које је тим поводом провео Савез њемачких банака, показало је да 34 одсто Нијемаца жели да се укине евро и поново уведе марку.

Главни разлог за несимпатије трећине становништва према новој валути јесте увјерење да је живот са евром постао много скупљи.

При томе, како тумачи Савез банака, већина поскупљења посљедњих година није изазвана прилагођавањем цијена према новој валути, већ поскупљењем енергената и осносвних животних намирница.

Иако 65 одсто Нијемаца не жели повратак на стару валуту, ипак сваки други грађанин Њемачке прерачунава

евро-цијене у марке.

То најчешће чине старији грађани, остали углавном приликом већих куповина – као што су аутомобили, намјештај или технички уређаји.Оставите одговор