Кризни штаб због несташице воде у Бањој Луци – 90 одсто насеља није жедно

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је данас да су мјере Штаба за ванредне ситуације дале значајне помаке и да је у већини мјесних заједница редовно водоснабдијевање.

среда, јул 6, 2022 / 12:58

"Данас воде има у Поткозарју, Љубачеву, Доњој Пискавици, а Верићи ће у послијеподневним часовима добити воду", рекао је Станивуковић новинарима, након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Он истиче да су мјере које су на снази од недјеље у мјесним заједницама Бронзани Мајдан, Стратинска, Поткозарје, Верићи, Љубачево, Доња Пискавица, Доња Кола, Рекавице један , дале значајне помаке и у већини ових мјесних заједница сада је редовно водоснабдијевање.

Он је рекао да је ситуација стабилна и да су изазови рјешени на један брз и ефикасан начин.

"Стање је сада много боље, направили смо одређене залихе, резервоар на Туњицама је стабилнији. Остајемо и даље у приправности, а због најављених високих температура остаје и даље остаје на снази ванредна ситуација у одређеним мјесним заједницама, каже Станивуковић који је командант Штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да је у недјељу идентификовано десет одсто домаћинстава, који су имали проблеме са водоснабдијевањем, те да је сада то свега два одсто од којих један одсто остаје у различитим интервалима без воде и мање од један одсто који, нажалост, нема воду и гдје се дјелује цистернама.

"Данас воде има у Љубачеву, Поткозарју, Доњој Пискавици, ријешили смо изазове у Драгочају, у Бронзаном Мајдану више од 90 одсто становништва има уредно водоснабдијевање. Верићи ће, данас, у поподневним часовима, добити воду и ту се радило прочишћавање цијеви, које су сада спремне за проток воде", наводи Станивуковић.

Према његовим ријечима, изазовна ситуација је и даље у Доњим Колима, гдје је у једном дијелу ријешен процес водоснабдијевања, али остају висинске зоне гдје се деценијски проблем мора ријешити системски и гдје се сада вода допрема цистернама.

"Уводимо четири нове цистерне, укупно шест са до 60.000 литара воде", рекао је Станивуковић.

Он је додао да ће надзорни органи и даље бити на терену и појачано контролисати намјерна оштећења хидраната и цијеви од појединих несавјесних грађана, што утиче на уредно водоснабдијевање.

И овом приликом грађани су позвани да рационално троше воду.Оставите одговор