Дачић: Савјет Европе тргује територијалним интегритетом Србије, а тобоже штити украјински

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да не хрли Србија толико у чврст загрљај Русије колико је тамо гура Запад својим двоструким стандардима и односом према питању самопроглашеног Косова.

среда, 6 јула, 2022 / 12:54

Говорећи о подршци Запада премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију, Дачић је оцијенио да они хоће да искористе актуелну ситуацију у свијету и истовремено ријеше питање територијалног интегритета Србије тиме што ће признати самозвано Косово и верификовати ту независност.

Он је рекао да у Савјету Европе, у којем је Приштина затражила чланство, лагодно тргују територијалним интегритетом Србије и сматрају да се подразумијева да је нормално да се територијални интегритет Србије наруши, а штити територијални интегритет Украјине.

"Они то не разумеју или разумеју, али намерно и безобразно траже да ми још и аплаудирамо свему томе", рекао је Дачић за ТВ "Хепи".

Он је навео да је захтјев Приштине на чекању у Парламентарној скупштини Савјета Европе, иако имају потребан број гласова и могуће је да ће добити чланоство, али да нема шансе да ће добити чланство у другим организацијама које су на свјетском нивоу.

"Знате да је пет земаља сада повукло признање /самопроглашеног Косова/, а 18 раније, до Вашингтонског споразума и то је 23. Од 193 чланице УН 101 не признаје самопроглашено Косово. Значи, то је тачка", рекао је Дачић.

Говорећи о будућем сазиву Скупштине Србије након што су јуче саопштени коначни резултати парламентарних избора одржаних у априлу, Дачић је рекао да ће конститутивну сједницу парламента заказати када добије увјерења о додјели мандата, што очекује сљедеће седмице.

"Републичка изборна комисија је дала рок највише 10 дана. Очекујем да ћу после истека рока за жалбе следеће недеље добити уверења о додели мандата и онда ћу заказати седницу", рекао је Дачић.