Koсово: Срби траже гаранцију да Еулекс неће возити Тачијеве службенике

Срби са сjевера Косова спремни да омогуће слободу кретања за Еулекс, ако државни врх издејствује гаранције од те мисије да неће превозити службенике косовских институција. На конференцији за штампу у Звечану предсjедници четири општине са сjевера Косова рекли су да су спремни да омогуће слободу кретања за Еулекс, ако државни врх издејствује гаранције од те […]

уторак, октобар 25, 2011 / 12:51

Срби са сjевера Косова спремни да омогуће слободу кретања за Еулекс, ако државни врх издејствује гаранције од те мисије да неће превозити службенике косовских институција.

На конференцији за штампу у Звечану предсjедници четири општине са сjевера Косова рекли су да су спремни да омогуће слободу кретања за Еулекс, ако државни врх издејствује гаранције од те мисије да неће превозити службенике косовских институција, јавља репортер РТС-а.

Начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић рекао је да ће барикаде остати, а да су Срби спремни да пропуштају снаге Кфора.

Челници општина на сjеверу Косова обавијестили су команданта Кфора Ерхарда Древса да су спремни да у најкраћем року обезбиједе слободу кретања за припаднике те војне мисије ради нормалног снабдијевања војника.

У писму упућеном Древсу предлаже се да се технички детаљи одреде на Координационом састанку 26. октобра у Звечану, или на посебном састанку.

Послије јучерашњих трочасовних консултација, лидери Срба са сјевера Покрајине саопштили су да ће данас, умјесто заједничке седнице скупштина општина са сјевера Косова у Звечану, бити одржана конференција за новинаре.

Током претходне ноћи, на сјеверу Косова није забиљежен покрет јединица Кфора. Срби су ноћ провели на барикадама, а административни прелази на сјеверу Покрајине и даље су затворени.

Административни прелаз Брњак затворен је за саобраћај, док барикаду коју су Срби поставили у недељу у близини тог прелаза контролишу војници Кфора.

Сва возила која иду у правцу Рибара војници Кфора преусмјеравају на алтернативн пут који пролази изнад административног прелаза Брњак.

Војници Кфора потврдили су Танјугу да је прелаз затворен, а да се за пролазак аутомобила може користити само алтернативни пут који води изнад прелаза.

Срби су јуче напустили барикаду коју су поставили дан прије у мјесту Бање, у непосредној близини прелаза Брњак. Са те барикаде уклоњена је бодљикава жица коју су грађани развукли, као и тешка механизација. Остале су само двије мање гомиле шљунка, а на том мјесту од синоћ су присутни француски војници Кфора.

Командант Кфора Ерхард Древс јуче је на кратко посјетио војнике у Зупчу и Јагњеници.

Војници Кфора дјелимично су, прошлог четвртак рано ујутру, уклонили барикаду у месту Јагњеници која води ка прелазу Брњак и запосели барикаду код тог прелаза. Срби су као одговор поставили нове препреке и ојачали постојеће барикаде.

Током протеклих дана, Кфор је неколико пута покушавао да деблокира путне правце према Брњаку и Јарињу. Мјештани који дежурају на барикадама нису дозвољавали пролаз Кфору, али озбиљнијих сукоба није било.0 КОМЕНТАРА

  1. Nešto kontam kako su ove današnje barikade – Boj na Kosovu ove moje generacije. Nema to mnogo veze sa realnom situacijom na terenu i sudbinom tog područja i tih ljudi – ali baš bi bilo lijepo da se ode dole pa da se unucima za 30 ili 50 godina ispriča kako se išlo i kako je padala novembarska kiša i kako je bilo hladno i kako se pila vruća rakija i kako su neki momci iz Kolašina pjevali cijelu noć i kako se jela vruća pita i potpalio dobar kotlić.

    Ova moja generacija neće imati para da se pokuša vratiti na Kosovo ali bi ovi naši unuci podgrijani ovim našim pričama o Kolašincima i rakiji, namastirima i čudotvornim ikonama – mogli pokušati da to ponovo kupe za nas. Neko će nekada podijeliti nove karte igračima na Balkan, možda nam se posreći.

    Nadalje kontam da bi bilo lijepo da postoji nešto kao redovna autobuska linija za te barikade i taj naš narod dole. Neka jedan dan ide iz Prijedora, drugi dan iz Doboja, treći iz Banjaluke…

    Isto tako se pitam – zna li se ko od naših dole vodi kolo? Nije valjda sve prepušteno stihiji i ovoj četvorici predsjednika opština?

  2. Ко стоји иза народа на барикадама, па народ ваљда, ако изузмемо оне нападе нато-талибана чеда прашка и вука манитог на Звонка Веселиновића, ево човјек са барикада све лијепо објаснио.
    http://www.youtube.com/watch?v=_5tj2F8c2UU&feature=player_embedded

Оставите одговор