Комшић: За СДП и СДА је најбоље да се разиђу

Члан Предсједништва БиХ и високи функционер СДП-а БиХ Жељко Комшић изјавио је да је боље да дође до разлаза коалиције СДП-а и СДА уколико се не може постићи сагласност о капиталним стварима у активностима власти на било којем нивоу. "Можда звучи чудно, али логично је да СДА настоји одбранити позиције које држи већ дуго година, […]

петак, април 20, 2012 / 12:45

Члан Предсједништва БиХ и високи функционер СДП-а БиХ Жељко Комшић изјавио је да је боље да дође до разлаза коалиције СДП-а и СДА уколико се не може постићи сагласност о капиталним стварима у активностима власти на било којем нивоу.

"Можда звучи чудно, али логично је да СДА настоји одбранити позиције које држи већ дуго година, логично је и да су против преиспитивања стања, поготово у јавним компанијама, фирмама, јер ко зна до чега се ту све може доћи, али није логично да СДП на то пристаје", рекао је Комшић за "Независне новине".

Ако је то цијена коалиције, каже Комшић, онда је боље да нема такве коалиције и да СДА и СДП БиХ покушају да формирају власт са другим политичким партнерима.

Он наводи да није за бескрајне преговоре, јер се на тај начин губи драгоцјено вријеме, а лидер СДА Сулејман Тихић је, како каже, вјешт мајстор исцрпљивања у политичким преговорима и познат је по томе што из таквих исцрпљивања увијек изађе као побједник.

"Дилема је једноставна, или ћемо заједно радити на политичком пројекту око којег смо се сложили или ћемо се разићи, свако на своју страну", рекао је Комшић.

Он каже да се СДА из једне врсте етничког покрета није профилисао у модерну политичку странку народњачке или неке друге оријентације.

"По мом миљењу и по ономе што видим, они су се ипак зауставили, надам се привремено, на нивоу етничког покрета којем је врло важан циљ етнички контролисати ресурсе на територији на којој ефективно дјелују. Зато код њих не постоји спремност да се отварају прике око злоупотребе тих ресурса, а у чему опет треба тражити извориште корупције", рекао је Комшић.

Он каже да СДП не може допустити да пристане на такву политику и додао да ће усвајање закона о одузимање нелегално стечене имовине, чији је доношење покренула Влада Федерације БиХ, бити кључна политичка чињеница од које ће зависити будућност владајуће коалиције у ФБиХ.Оставите одговор