Ко представља СНС и ко је њен предсједник?

На данашњој ванредној сједници, дијела Српске напредне странке, оспораване од предсједника странке Адама Шукала, он је смијењен са функције, а нови предсједник СНС је Јован Хаџи Митровић. Сједници у Дервенти је присуствовало 88 од 146 делегата Српске напредне странке, а 86 их је дало свој глас Митровићу, доскорашњем члану ДНС. – Све је легално и […]

субота, децембар 11, 2010 / 07:43

На данашњој ванредној сједници, дијела Српске напредне странке, оспораване од предсједника странке Адама Шукала, он је смијењен са функције, а нови предсједник СНС је Јован Хаџи Митровић.

Сједници у Дервенти је присуствовало 88 од 146 делегата Српске напредне странке, а 86 их је дало свој глас Митровићу, доскорашњем члану ДНС.
– Све је легално и легитимно, по Статуту, а потврђено и од стране Уставног суда – рекао је Драго Кнежевиж за Фронтал. РС
Он је потврдио број делегата који је био присутан, а напоменуо је да су сједници присуствовали сви општински одбори осим одбора из Градишке, Брчког и Бијељине.
Подсјећамо да је према званичним саопштењима СНС, изборна скупштине у Дервенти, као и она која је одржана раније у овом граду, антистатутарна, a данас је стигло саопштење СНС поводом догађаја из Дервенте.
Никаква скупштина није одржана у Дервенти!
– Српска напредна странка у Републици Српској обавјештава јавност да никаква скупштина СНС у РС није данас одржана у Дервенти, већ да је у питању самовољан чин бивших страначких функционера, који су се очигледно ставили у службу оних који не желе добро напредњацима.
Такође, обавјештавамо чланство и симпатизере СНС у Српској да данашњу такозвану сједницу скупштине СНС нису заказали органи Српске напредне странке, но група бивших страначких функционера, да се на истој скупштини нису појавили легални делегати Скупштине СНС, те да је, на крају крајева, и руководство напредњака у Србији јасно поручило да је против таквог нестатутарног дјеловања бивших страначких функционера.
Још једном понављамо да ће се редовна Скупштина Српске напредне странке у Републици Српској одржати за деведесет дана, која ће значити корак напријед ка јачању, а не деструкцији Српске напредне странке.
Саопштење је потписала Информативна служба СНС.
Закувавање
Посљедњих дана смо били свједоци својесврсног рата саопштењима Српске напредне странке и једног дијела њеног чланствa које се одвојило – групе људи, бивших чланова, који су за данас најавили скупштину странке у Дервенти. Легалитет те скупштине, и свих одлука и саопштења поменуте одвојене фракције су демантовани из СНС. По Српској напредној странци, то су људи који су дали оставке и које су од стране органа СНС, 4. децембра на сједници Главног одбора прихваћене.
-Та групица и даље дјелује са нелегалним печатом, тако да ванредна Скупштина СНС није заказана за 11. децембар као што они кажу – рекао је Адам Шукало, предсједник СНС.
Поменута група тврди да руководство СНС на челу са Шукалом не подржава већина општинских одбора.
О подршци одбора руководству странке, као и о осталим стварима, анализа ће бити извршена на редовној сједници скупштине СНС, рекао је Адам Шукало.
– На тој сједници ја ћу понудити свој мандат без могућности да се поново кандидујем за предсједника – изјавио је предсједник напредњака за Фронтал.РС
За Шукала нема дилеме да ће се данас, на "ванредној, изборној сједници" у Дервенти основати нова странка.
Кнежевић: СНС је данас у Дервенти
На скупштину, које су данас у подне одржава у Дервенти, доћи ће 90 од 150 одборника, који су то потврдили потписом, а позван је и Адам Шукало , каже Драган Кнежевић један од бивших чланова Предсједништва СНС, који додаје да преко 70 одбора не подржава руководство на челу са Шукалом.
– Сутра на изборној скупштини ћемо изабрати предсједника, а кандидовати се може свако ко има подршку три одбора, како пише у статуту.
Кнежевић каже да је на Главном одбору странке који је одржан 13. новембра у хотелу "Видовић" у Бањој Луци, донесена одлука о одржавању ванредне Скупштине у року од 30 дана. На тој сједници није усвојен финансијски извјештај који је поднио Адам Шукало, a ГО је изгласао неповјерење Предсједништву и тражено је да оно поднесе оставку што је изгласано са 20 гласова за, а 11 против. Међутим, прича Кнежевић, Шукало то није прихватио и заказао је и одржао сједницу ГО у Градишци "која је нелегална" и на којој су "прихваћене оставке чланова Предсједништва и ГО са претходне сједнице ГО", дакле оне у "Видовићу".
По Кнежевићевим ријечима, скупштина странке је требало да се одржи давно, 15 дана након избора због лоших разултата, али је предсједник није заказао.
– Шукало је, иначе у Београду, Томи Николићу обећао пет посланичких мјеста у НСРС- тврди Кнежевић.
Код Николића су путовали и Лука Кецман и Адам Шукало заједно, у вријеме једне мале кризе након Кецманових изјава у медијима, а предсједник напредњака им је тада рекао да он не подржава никога већ само странку и њене институције.
– Кецман је предводио једну од струја у СНС, једну је предводио господин Јањић, а једну сам Шукало, који је имао подршку Градишке, Бијељине и Брчког – тврди Драган Кнежевић.
Он увјерава да није заинтересован за функције у странци а да се показало да Шукало и "екипа" све раде из личне користи. Објашњава још и да је странка у Дервенти остварила веома добар резултат те да је овај град "град напредњака". У Дервенту, потврђено је, сутра стиже и Јован Хаџи Митровић, који је са подршком 10 одбора, међу којима је и бањолучки, један од кандидата за предсједника, не неке нове странке, већ СНС.
Централа: Николић и Вучић
Упркос покушајима, нисмо успјели да добијемо коментар Александра Вучића на дешавања у СНС РС.

На питање о ставовима напредњака у Србији, Адам Шукало нам је рекао да Српска напредна странка (Србије) подржава СНС РС и њене ставове и органе, иако се о тренутној ситуацији нису оглашавали.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор